ARBITRAŽA Susjedi su dobri, a problemi su u nečijim glavama u dvjema metropolama

Nitko ovdje, a poglavito u Razkrižju nije arbitražom izgubio, a nitko niti nešto posebno dobio. Problem je u nečijim glavama u dvjema metropolama, a mi ovdje najbolje znamo što i kako napraviti i živjeti. Očekujem da Hrvatska stvori bolje uvjete za svoje stanovnike uz samu granicu, naglasio je župan Razkrižja, Stanko Ivanušić, s kojim se složio njegov štrigovski kolega Stanislav Rebernik

Na nedavnoj Svečanoj sjednici Općinskog vjeća Štrigove, održanoj na Mađerkinom bregu, govorilo se o odnosima Općine Štrigova i slovenske Općine Razkrižje, nakon međunarodne arbitraže o graničnim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, te o zastoju u realizaciji priključenja na slovenski pročistač i odvodnju, buduće kanalizacijske mreže u Štrigovi.

Župan Općine Razkrižje, Stanko Ivanušić, kazao je kako nakon arbitraže nitko u Razkrižju nije izgubio, niti s druge strane dobio. – Tu nije Slovenija, a tamo nije Hrvatska i problemi su samo u nečijim glavama i visokoj politici negdje daleko od Štrigove i Razkrižja.

Eventualne probleme stvara ili možda ima desetak žitelja Rakrižja i oko njega, te očekujem kako će Hrvatska stvoriti bolje životne uvjete za svoje stanovništvo u pograničnom području. Ovamo sam došao i da pokažem koliko smo mi ovdje u dobrim odnosima, naglasio je Ivanušić, te pozvao ovdašnje stanovništvu na cvijetne (Pozdrav cvetju, u 10 sati) svečanosti 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe u Šprinc, prvo slovensko naselje kod hrvatsko-slovenske granice.

Glede priključenja štrigovske odvodnje na razkrižki sustav, Ivanušić je rekao, kako se oni, dakle Općina Razkrižje, drže obećanja i kako se priključenje može obaviti kada Hrvatska bude na to spremna.

O istim temama govorio je štrigovski općinski načelnik Stanislav Rebernik, potvrdio je navode i riječi svog kolege iz Razkrižja, te naglasio kako su međusobni odnosi lokalnog stanovništva i lokalnih vlasti dobri i korektni, a kada je riječ o kanalizacijskom sustavu i priključenju na razkrižku mrežu, kazao je, kako je ovo vrlo ozbiljan projekt, te da viša razina vlasti u Hrvatskoj treba iskazati više dobre volje i spremnosti, što do sada nije učinjeno, te naznačio, kao postoji mogućnost da čitavi projekt bude ostvaren od strane Međimurskih voda, koje su izraditelj projekta i koje su to spremne sprovesti u djelo.

Razgovarajući o ovoj temi s Vladimirom Topolnjakom, direktorom Međimurskih voda doznajemo, kako postoji velika mogućnost da Međimurske vode s partnerima i lokalnom upravom krenu u ostvarenje ovog projekta.

– Izgubili smo tri godine, čekajući središnje vlasti i sada je dosta, jer ovako kako je sada svi smo na gubitku i neozbiljni prema EU fondovima, prema kojima je projekt glede sufinanciranja usmjere, kratko nam je rekao direktor Topolnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije