SVETA MARIJA Svečanom sjednicom Općina obilježila 20. rođendan

U dostojanstvenoj atmosferi i isto takvom okruženju u četvrtak je u Domu kulture u Svetoj Mariji održana svečana sjednica Općinskog vijeća Sveta Marija kao dio kolažnih događanja vezanih uz katoličku svetkovinu Velike Gospe. Bio je to događaj na kojem je dani presjek 20 godišnjeg rada ove jedinice lokalne uprave, gdje se je govorilo o momentalnim općinskim postignućima kao i planovima za bolje općinsko sutra.

Sve su to doživjeli brojni Svetomarčani i njihovi gosti predvođeni zamjenikom župana Josipom Grivcem, gradonačelnik Preloga i načelnici susjednih donjomeđimurskih općina, načelnici općina u Republici Mađarskoj, tu je bio načelnik PP Prelog Ivan Sokač kao i Nikola Mustač, pročelnik Državnog ureda za reviziju, ravnatelji mjesnih ustanova u odgoju i obrazovanju te mjesni župnik vlč. Pavao Markač koji je uoči sjednice predvodio svetu misu.

Nakon himne domovini i Svetoj Mariji, u izvođenju mjesnog Crkvenog pjevačkog zbora Sveta Cecilija, i minute počasti za one koji su dali živote za slobodu domovine, svečanu sjednicu je prigodnim riječima otvorio Dražen Šulj (HSS), predsjednik Općinskog vijeća.

S obzirom da Općina ove godine obilježava 20 godina svoje samostalnosti, kratki sažetak o osnivanju i razvoju Općine Sveta Marija pročitala je voditeljica sjednice Suzana Blagus. Između inog, ona je istaknula kako su prije formiranja samostalne Općine 1997. godine naselja Sveta Marija i Donji Mihaljevec od 1993. godine bila sastavnica Općine Kotoriba čiji je predsjednik OV bio Svetomarščan Željko Pavlic (HSLS).

Nezadovoljni takvim stanjem ta su mjesta već tada pokrenula peticiju o formiranju zasebne Općine gdje je ključnu ulogu u tome odigrao tadašnji župan Marijan Ramušćak. Prvi načelnik Općine bio je Milenko Kanižaj (HSS) kojeg je u drugoj polovici mandata zamijenila njegova stranačka kolegica Marija Frančić koja je poslije na čelu Općine ostala dva mandata da bi je 2009. godine naslijedio Dean Hunjadi (SDP).

Đurđica Slamek (HSS) postala je načelnicom 2013. godine, a mandat joj se produžio i nakon ovogodišnjih lokalnih izbora. Tijekom minulih godina načelnici, članovi poglavarstava, općinski vijećnici uložili su mnogo truda kako bi Sveta Marija postala mjesto po ‘mjeri čovjeka’, a naročito se je ulagalo u rad brojnih udruga od kojih sve one imaju svoje zasebne prostore, što je rijedak slučaj u drugim gradovima i općinama.

Također se, a osobito dolaskom svećenika Pavla Markača u ovdašnju župu, dosta ulagalo u obnovu crkvi u oba naselja. Detalji o osnivanju Općine nalaze se u općinskom informativnom glasilu Svetomarski ljistek koji se izdaje uz Dane općine.

U osvrtu na Općinu jučer, danas i sutra presjek je dala načelnica Đurđica Slamek. Na početku se je zahvalila na povjerenju koje su, i u drugom mandatu, birači dali njoj i njezinom zamjeniku Ivici Kočišu. Zahvalila se je i svim suradnicima u proteklom mandatu, posebno svome zamjeniku i predsjednici OV Mariji Frančić.

– Pokazali smo nizom realiziranih projekata da nam je u interesu da naša općina bude uspješna i da realiziramo one investicije koje su za dobrobit svih naših žitelja – istaknula je načelnica pobrojavši tako realizirane projekte, od izgradnje tržnice, ceste uz groblje i parkiralište, uređenje prostora ispred groblja, staza na groblju s vodovodom, izgrađeni su sportsko rekreacijski parkovi u oba naselja, imovinsko- pravno su riješene nerazvrstane ceste, donijete su izmjene i dopune Prostornoga plana, strategija razvoja, saniran je Vatrogasni dom u D. Mihaljevcu kao i prostor ispred Doma kulture te su hortikulturno uređene mnoge zelene površine, realizirani su i mnogi drugi, ali ne manje važni projekti.

Posebno zadovoljstvo je izrazila što se je započelo s poticajima mladim obiteljima za sanaciju i rekonstrukciju ili izgradnju obiteljskih kuća, a radost predstavlja i izgradnja Svetomarskog kupališta. Rekla je kako se momentalno u Općini realiziraju dva projekta, dogradnja mrtvačnice i dogradnja Dječjeg vrtića.

– Pred nama su veliki projekti, neophodna sanacija odlagališta otpada, investicija vrijedna 3 milijuna kuna, projekt izgradnje kanalizacije, koja će započeti u zadnjem kvartalu ove godine, a što će Općina sufinancirati sa 3,5 milijuna kuna – istaknula je dalje te dodala veliku želju izgradnju sportske dvorane koja može niknuti samo uz pomoć Međimurske županije, različitih ministarstva i sredstvima EU. Iskoristila je riječ te se je zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli boljitku Općine.

U drugom dijelu sjednice uslijedila je podjela godišnjih općinskih zahvalnica, priznanja i plaketa. Plakete Općine Sveta Marija dodijeljene suNK Drava Donji Mihaljevec– povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja, NK Mladost Sveta Marija – povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja, LD Patka Donji Vidovec – Sveta Marijapovodom obilježavanja 70. obljetnice osnutka, SRK Klen Sveta Marija – povodom obilježavanja 40. obljetnice osnutka kluba, Tenis klubu Sveta Marija – povodom obilježavanja 25. godina postojanja iDruštvu žena Amalija Kranjec Sveta Marija – povodom obilježavanja 20. godina obnavljajućeg rada.

Općinske Zahvalnice dodijeljene su krim policajcima PP Prelog Davoru Špoljaru, Marinku Orsagu i Dejanu Kočišuza herojski pothvat spašavanja unesrećenog mladića iz gorućeg automobila, ekipi seniorki SRK Klen Sveta Marija – za osvojenu titulu pobjednica prvenstva Hrvatske u 2016. godini i pobjednica Kupa Hrvatske u 2016. i 2017. godini. Sve tri natjecateljice su se plasirale u reprezentaciju Hrvatske.

U ekipi su nastupile:Ivanka Škoda, Paula PongraciNatalija Žganec. Ekipi kadetkinja SRK Klen Sveta Marija – za osvojenu titulu pobjednica Kupa Hrvatske u 2017. godini. Završnica Kupa za kadetske kategorije se održala u Topolju, općina Draž u Baranji. Za ekipu su nastupaleIvana Pozderec, Lana PiceriMarta Strbad.

Ekipi kadetkinja SRD Drava Donji Mihaljevec – za osvojeno 2. mjesto na završnici Kupa Hrvatske za kadetkinje i kadete održane na Topoljskom Dunavcu u Baranji. Ovo je prvo sudjelovanje ekipe kadetkinja SRD Drava na završnici Kupa Hrvatske i povijesni rezultat za društvo. Ekipu sačinjavaju:Luna Kočiš, Magdalena Kolak, Ana StrbadiAdriana Komorskite kapetanŽeljko Strbad.

Mateu Orehovcuiz Donjeg Mihaljevca – za osvajanje prvog mjesta u krosu nasportskimigrama KLA Sjeverozapadne Hrvatske u Velikom Bukovcu. Mariu Kedmencuiz Svete Marije za višegodišnje zalaganje i donacije NK Mladosti i DVD-u Sveta Marija.UčiteljiciRomini Volarte učenicamaLei Strbad, Lani Erent, Ani Hlebec i Anđelini Kečkešza ostvarivanje zapaženih rezultatana Državnoj smotri građanskog odgoja i obrazovanja.

Manueli Pavlickoja svojim zapaženim radom u Caritasu i crkvenom odboru pridonosi pružanju pomoći nemoćnim i starim ljudima. Crkvenom zboru sv. Cecilija za nesebičan angažman na raznim društvenim i crkvenim događanjima u Svetoj Mariji i šire.

Određeni su i dobitnici priznanja za najcvjetniji balkon. U Svetoj Mariji je to obitelj Orehovec iz Ulice braće Radića 1A iz Svete Marije te obiteljKovačiz Čakovečke 92 iz Donjeg Mihaljevca. Dobitnici priznanja za najuređenije dvorišta u 2017. godini su obitelj Levačić, Rade Končara 1A iz Svete Marije, a iz Donjeg Mihaljevca je to obiteljHegediš, Maršala Tita 9.

Nagrađeni su najbolji osnovci koji su svih osam razreda završili s odličnim uspjehom: Gabrijela Habuš, Lana Erent, Lidija Janković, Sara Zvonar, Lea Strbad, Michael Pavlic, Nikola Poljak, Tihana Vadas i učenica generacije Ana Hlebec. Nagrađeni su i učenici za postignuća na različitim izvanškolskim natjecanjima.

Sara Zvonar za osvojeno 2. Mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije(mentorica Paula Dvorski), Lidija Janković za osvojeno 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije (Paula Dvorski), Erika Zvošec za sudjelovanje i 10% najbolji rezultat na Međunarodnom natjecanju iz matematike Klokan bez granica (Renata Šalković). Anđelina Kečkeš, Ana Hlebec, Lana Erent i Lea Strbad za sudjelovanje na Državnoj smotri projekta iz Građanskog odgoja i obrazovanja (Romina Volar).

U ime donjomeđimurskih općina i grada Preloga iskrene čestitke za sve postignuto domaćoj Općini je uputio Ljubomir Grgec, općinski načelnik Kotoribe. Zamjenik župana Josip Grivec, prenio je nazočnima pozdrave župana Matije Posavca. Rekao je kako je svaki i najmanji uspjeh za malu sredinu, veliki uspjeh, a njih je Općina imala mnogo.

Rekao je kako je svjestan da su želje žitelja veće od mogućnosti, a one će dijelom biti realizirane kada se država jednog dana bude decentralizirala. Pohvalio je dobru suradnju Općine s MŽ za koju je obećao pomoć u okviru njenih mogućnosti. Župnik Markač pak je rekao kako ga raduje suradnja Općine sa svim sferama života u naseljima, a što je dokaz kako jedni ne mogu bez drugih te je poručio svima neka se mane ideologija i neka čovjeka stave u prvi plan.

Uz Pjevački zbor, obol kulturno dijelu proslave dali su muški članovi Dramske sekcije Društva žena Donji Mihaljevec i Tena Panić, mala pjevačica međimurskih skladbi. I za kraj velika slavljenička torta s grbom Svete Marije na kojoj su zapalili svijeću čelni ljudi Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije