Čehok još o Thompsonu: ‘Licemjeri, pustite nas na miru, imamo posla’

Prilično izvjesno Thompsonovo koncertno gostovanje u Varaždinu (datum još nije potvrđen, ali spominju se zasad 22. rujna ili 8. listopada) izazvalo je veliki interes ne samo njegovih obožavatelja, već i propitkivanje njegovog više ili manje izravnog koketiranja s ustaštvom.

Dodatno je cijelu priču ‘zakuhao’ varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok iznijevši svoj osobni, ali prilično dvojbeni stav, da bojni poklič ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ nema nikakve veze s ustaškim pokretom.

Rekao je Čehok tako da to ni nije bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, a dodao je i da je riječ o starom hrvatskom ratnom pokliču. Iznio je tako i povijesno upitnu tvrdnju da je pod tim pokličem u rat iz Varaždina kretao i ban Josip Jelačić.

> Čehok: ‘Povik Za dom spremni u pjesmi Čavoglave nema nikakve veze s ustaštvom’

Nakon rasprava koje su se oko tih izjava vodile u javnosti, u medijima i na društvenim mrežama, Čehok je danas ponovo odlučio ponoviti neke svoje stavove, zato da, kako je rekao, ‘ne bi bilo iskrivljavanja’.

– I oni koji slušaju klasiku i oni koji slušaju Santanu i oni koji slušaju Valjak i oni koji slušaju tamburice i oni koji slušaju Thompsona – svi su građani Varaždina. I svi imaju pravo za svoj novac slušati koga hoće. Grad neće određivati glazbene ukuse. Ako su branitelji potaknuli koncert Thompsona, imaju na to pravo – krenuo je Čehok ‘liberalnim’ tonom.

Nakon toga se ponovno osvrnuo na poklič ‘Za dom spremni’.

– To što u jednoj pjesmi spominje poklič kojim su ljudi ’91. krenuli u rat gotovo goloruki protiv jedne od najjačih sila u Europi nema veze s ideologijom koja je poražena davno i nije smetnja da čovjek pjeva u Varaždinu za svoju publiku – ponovio je svoj prijašnji stav.

Sjetio se Čehok i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kojemu se imputiralo ne samo da je u iseljeništvu držao proustaške govore, već i pjevao ustaške pjesme. Mesić se od toga u potpunosti ogradio te konvertirao u jednog od najistaknutijih predstavnika antifašizma u Hrvatskoj.

– Imali smo predsjednika države kojeg smo dvaput birali, a pjevao je ustaške pjesme. Nitko od ovih koji se zgražaju nije tražio Mesićevo svrgavanje. Svim licemjerima poručujem da se okane traženja trunke u tuđem oku, jer imaju dovoljno piljevine u svojem – poručio je Čehok.

Završio je u stilu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kralja populizma i nacionalnog simbola udarništva:

– Ovime završavamo. Imamo posla: dobili smo 10 milijuna kuna od EU, čeka nas izgradnja dva rotora, potpisujemo ugovore za izgradnju aglomeracije iz EU, vrijedne 500 milijuna kuna, pripremamo izgradnju biciklističkih staza preko cijeloga grada, dogradnju Tehnološkog parka itd. itd. Svatko ima pravo slušati što i koga hoće. A sad nas pustite na miru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije