BRANKO OSTRIČKI održao predavanje ‘Koronarna bolest i dijabetes’

Savjet za zdravstvo SDP-a Međimurja organizirao je 14. studenog u zgradi Scheier u Čakovcu javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Okupljenim građanima mjereni su krvni tlak i šećer, uz praktične savjete i upute o zdravoj prehrani, kretanju, šećernoj bolesti i drugo.

U sklopu akcije stručno predavanje održao je Branko Ostrički, dr.med., kardiolog iz Županijske bolnice Čakovec, na temu “Koronarna bolest i dijabetes”.

Kako je istaknuto u predavanju dr Ostričkog, šećerna bolest tipa 2 nosi visoki rizik za nastanak akutnih kardiovaskularnih komplikacija, poglavito srčanog udara (srčanog infarkta). Otprilike kod trećine dijabetičara unutar 10 godina od dijagnosticiranja bolesti dolazi do srčanog udara.

Dio bolesnika (oko 20 %) koji dožive srčani udar umire prije dolaska u bolnicu, obično zbog ozbiljnih poremećaja srčanog ritma te je pravovremeni dolazak u bolnicu imperativ za uspješno liječenje i oporavak.

Suvremeni način liječenja srčanog udara bazira se na hitnoj dijagnostici-koronarografiji te potom i intervenciji kojom se otvara začepljena krvna žila na površini srca i u nju ugrađuje žičana potpornica-stent.

Koronarografiju i intervenciju potrebno je izvesti što ranije, unutar nekoliko sati za najozbiljnije oblike infarkta, odnosno unutar 2 dana za bolesnike s blažim oblikom bolesti. Odjel kardiologije Županijske bolnice Čakovec unatrag godinu dana radi ovu dijagnostiku i intervenciju u vlastitom laboratoriju za kateterizaciju srca, čime se bolesnicima naše, ali i susjednih županija, nudi najoptimalnija pomoć u najoptimalnijem vremenu te se time direktno može smanjiti smrtnost i invalidnost od srčanog udara.

Dobra regulacija šećera u krvi kao i krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi, prestanak pušenja, redovna fizička aktivnost te prehrana kojom se održava idealna tjelesna težina osnovni su čimbenici prevencije svih srčanožilnih bolesti pa tako i srčanog udara kao najopasnije od njih.

I ovom akcijom članice i članovi Savjeta za zdravstvo SDP-a Međimurja žele osvijestiti svoje sugrađane da je zdravlje najvrednija stvar koju čovjek posjeduje, a o njemu zbog brzog tempa i načina života premalo vodimo računa. Redovitom kontrolom i odgovornim ponašanjem prema sebi i svojem zdravlju pridonosimo kvaliteti života pojedinca, njegove obitelji, ali i društva u cjelini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije