VARAŽDIN Donijet proračun Varaždinske županije za 2018.

Vijećnici Županijske skupštine su većinom glasova danas, 5. prosinca, donijeli proračun Varaždinske županije za 2018. godinu. Proračun iznosi 245,6 milijuna kuna, što je povećanje od 20 posto ili više od 40 milijuna kuna u odnosu na 2017.

Ulaganja vrijedna više od 120 milijuna kuna u energetsku obnovu škola, Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, bolničkih objekata te zgrade Vodotornja, gotovo tri puta veća izdvajanja za poljoprivredu, te projekti prehrane i cjelodnevnog boravka u školama – to su glavni projekti koji se planiraju u proračunu za sljedeću godinu.

Isto tako, u proračunu je osigurano dodatnih 400.000 kuna za poboljšanje uvjeta rada liječnika, što uključuje i plaćanje postdiplomskih doktorskih studija. Time se želi zaustaviti negativni trend odlaska liječnika specijalista i užih specijalista iz bolnica.

Glavni razlog povećanja proračuna su investicije u energetsku obnovu objekata, koja će se najvećim dijelom financirati novcem iz EU fondova, državnog proračuna i proračuna Županije, koja će za projekte u 2018. uzeti kredit u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ali samo u slučaju da izostanu sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

– U proračunu su ključni europski projekti, a posebno važna su ulaganja u obrazovanju. Krećemo s obnovom 10 škola, pri čemu ćemo pojedine, kao što je OŠ Martijanec, u suradnji s jedinicom lokalne samouprave i graditi. U zdravstvu idemo s obnovom Minerve u Varaždinskim Toplicama, obnovom Doma za starije i nemoćne osobe te Vodotornja, odnosno s cijelim spektrom projekata vrijednih više od 120 milijuna kuna. Naravno, pokrenut ćemo i druge, nove projekte – rekao je župan Radimir Čačić.

U 2018. počet će investicijski ciklus kojim će u tri godine u energetsku obnovu javnih objekata biti uloženo više od 120 milijuna kuna. U planu je energetska obnova 2 srednje i 8 osnovnih škola ukupne vrijednosti 35,6 milijuna kuna: Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec, OŠ Martijanec, Područna škola Cvetlin pri OŠ Višnjica, OŠ Varaždinske Toplice, OŠ Novi Marof, OŠ Donja Voća, OŠ Radovan, Područna škola Lovrečan pri OŠ Cestica, Područna škola Nedeljanec pri OŠ Vidovec.

Osim toga, pokreće se energetska obnova javnih objekata ukupne vrijednosti 69 milijuna kuna: zgrade Vodotornja u Vrazovoj ulici, zatim zgrada Psihijatrije, Poliklinike i Radiologije u krugu Opće bolnice Varaždin, Minerve u Varaždinskim Toplicama i drugih objekata u zdravstvu, kao i Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin.

U proračunu za sljedeću godinu naglasak je stavljen i na poljoprivredu, za koju će biti izdvojeno dodatnih 4 milijuna kuna, pri čemu će za potpore poljoprivrednicima biti osigurano 1,5 milijuna kuna više, a za kreditiranje obrtnih sredstava poljoprivrednicima će se uz jamstvo Županije osigurati fond u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Za izradu plana navodnjavanja planira se milijun kuna, a za promociju bučinog ulja 0,5 milijuna kuna.

Posebno smo ponosni na tri puta veći budžet za poljoprivredu, što će omogućiti formiranje modela putem kojeg će svi naši poljoprivrednici, koristeći naša i EU sredstva, doći u mogućnost da svoje usjeve i stoku osiguraju 100 posto od šeta. To je iznimno važno ako se zna da su štete od elementarnih nepogoda u Županiji ove godine iznosile 54 milijuna kuna – napomenuo je župan Čačić.

U sektoru školstva Županija u 2018. godini nastavlja sa svim programima, od besplatnog prijevoza učenika srednjih škola, sufinanciranja prijevoza studenata do besplatnih školskih udžbenika i stipendiranja, koji su započeti u prvom mandatu župana Radimira Čačića. Počet će i provođenje novih, socijalno značajnih projekata, a to su prehrana učenika u osnovnom i srednjem školstvu, za što se planira milijun kuna, te cjelodnevni boravak učenika za što će biti izdvojeno 0,3 milijuna kn.

Razlog povećanja proračuna je i reforma financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, kojom bi Županiji, prema prvim projekcijama Ministarstva financija, trebalo biti osigurano dodatnih 7 milijuna kuna na porezu na dohodak.

Daljnjom racionalizacijom poslovanja te oslobađanjem izvornih prihoda Županije na teret EU fondova i nacionalnih pomoći, planiraju se daljnje uštede u proračunu. U 2018. se planira osigurati sredstva za pokriće prenesenog manjka prihoda u iznosu od 1,25 milijuna kuna. Zbog izostanka sufinanciranja JPP projekata od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupno ostvareni manjak iznosi gotovo 30 milijuna kuna, ali će krajem 2018. godine iznositi do 22,5 milijuna kuna. Iz toga je vidljivo da je vlastitim uštedama Županija amortizirala 7,5 milijuna kuna gubitka, a cjelokupni iznos manjka bit će zatvoren po naplati potraživanja.

Vijećnici su na sjednici većinom glasova prihvatili i osnivanje Autobusnog prijevoza Varaždinske županije, čiji je cilj građanima osigurati još bolju mobilnost u svrhu rada, obrazovanja, rekreacije i turizma.

Nova tvrtka zasad neće posjedovati autobuse. Nakon početka rada te ako tvrtka dobije koncesiju za županijski prijevoz, plan je da se kupe novi, suvremeni autobusi, i to sredstvima Europske unije. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine već pokrenulo natječaj za kupovinu novih autobusa namijenjen javnim komunalnim prijevoznim tvrtkama. Tako su nove autobuse nabavili, primjerice, zagrebački ZET i Auto Promet Sisak.

Osnivanje tvrtke ne iziskuje dodatna sredstva, a realizacijom cjelovitog projekta moguće je ostvariti značajne uštede javnog novca. Ante Klečina, sveučilišni pristupnik informatike, zaposlenik Županije, imenovan je na mjesto direktora, pa neće biti dodatnih troškova za županijski proračun.

Na trećoj sjednici Županijske skupštine osnovan je i Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi Varaždinske županije, a riječ je o prvom takvom tijelu koje će voditi posebnu brigu za najosjetljiviju skupinu stanovništva. U proračunu za 2018. godinu su povećana sredstva za osobe treće životne dobi, za koje će se provoditi programi pomoći ukupne vrijednosti 822.500 kuna.

Županijski vijećnici su većinom glasova prihvatili i niz drugih odluka, zaključaka i izvješća, među kojima je i izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju na području Varaždinske županije od siječnja do rujna 2017. godine.

Sjednica Županijske skupštine danas je počela minutom šutnje za preminulog vijećnika Božidara Kolarića. Za vijećnika je, kao njegova zamjena, prisegnuo Petar Ratković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije