Vijesti / Politika
Politika
MEĐIMURSKI vijećnici u 2018. ušli s većim naknadama

MEĐIMURSKI vijećnici u 2018. ušli s većim naknadama

Jedna od posljednjih odluka Skupštine Međimurske županije bilo je povećanje naknada vijećnicima, potpredsjednicima i predsjedniku, za što će u proračunu trebati osigurati oko 300.000 kuna.

Tako će od ove godine vijećnici umjesto 420 kuna dobivati 900 kuna po sjednici, potpredsjednici Dragutin Glavina (HNS) i Franjo Makovec (HSLS) 2000 kuna mjesečno neto, bez obzira na broj sjednica, a predsjednik Mladen Novak (SDP) umjesto 1500 kuna odsad će primati 3000 kuna mjesečno neto. Zanimljivo je da je ideja o udvostručenju naknada stigla iz redova – SDP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predlagatelj je bio sam Novak, a samo su dvije vijećnice Živog zida glasale protiv. Predsjednik Skupštine Novak, inače poznati poduzetnik, kaže da je njegova naknada dosad bila 2500 kuna, no tisuću kuna se odmah uplaćivalo županijskim zakladama Katruža i Dr. Vinko Žganec pa je dobivao 1500 kuna, a od 600 kuna vijećničkih naknada 180 kuna se izravno uplaćivalo zakladama, a vijećnicima je isplaćivano 420.

– Vijećnici su time bili nezadovoljni jer novac žele donirati kome oni žele, a ne da Županija odlučuje za njih. Pomalo su i izgubili volju za rad. U prošlom sazivu završili smo na 28 od 42 vijećnika koji su dolazili na sjednice. Želim da u ovom mandatu Skupština radi kvalitetnije i bolje i zato takva odluka – kaže nam Novak. Misli li, pitali smo ga, da će to povećanje potaknuti vijećnike da redovito dolaze na sjednice?

– Ne da će ih potaknuti, već će biti prisiljeni raditi. Uvodimo drukčiji način rada. U prošlom sazivu imali smo prosječno četiri sjednice godišnje i vijećnici su u četiri godine predložili samo tri točke dnevnog reda. To je nedopustivo. Skupštine moraju biti češće, s manjim dnevnim redovima i kvalitetnijim raspravama – kaže Novak. Kako to, pitamo dalje, da jedna socijaldemokratska stranka predlaže takvo veliko povećanje naknada?

– Socijaldemokracija ne znači da netko radi besplatno i onda prosi na cesti, nego da svaki čovjek koji radi može normalno i dostojno živjeti od svog rada te da rad koji uloži mora biti adekvatno plaćen, kako na poslu, tako i drugdje. To je funkcija socijaldemokracije – tumači nam.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!