MURSKO SREDIŠĆE 1,4 milijun kuna za program zapošljavanja žena

Svjedoci smo pozitivnog trenda u gradu Mursko Središće kada je u pitanju pad nezaposlenosti, a time i porast zaposlenosti. Prema statističkim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje nezaposlenih evidentirano je u Ispostavi Mursko Središće – 371 osoba ili 12,7%, od čega se na grad Mursko Središće odnosi 52,4% (201) osoba nezaposlena s područja Ispostave.

U odnosu na prosinac 2016. godine i dalje je zabilježen značajan pad nezaposlenosti u Ispostavi Mursko Središće, 23,0%. U 2017. godini grad Mursko Središće proveo je investicije u vrijednosti nešto više od 15 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna povučenih sredstava iz EU fondova ili nacionalnih programa Ministarstava, što je ujedno rezultiralo i povećanju zaposlenosti.

Osim ulaganja u kulturu, turizam, sport i gospodarstvo grad Mursko Središće, kao socijalno društvena zajednica, ulaže značajna financijska sredstava u socijalne programe. Nebrojno puta pisali smo o sufinanciranju dječjih vrtića, školske kuhinje, maturalnih putovanja, školskih izleta, knjiga, bilježnica, te izdvajanju fin. sredstava za građane slabijeg imovinskog stanja. Iako je postotak nezaposlenosti od 12,7% vrlo nizak, grad se odlučio pokrenuti novu mjeru smanjenja nezaposlenosti i promicanju socijalne uključenosti.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u lipnju 2017. godini raspisalo je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom “Zaželi – program zapošljavanja žena”. S obzirom da je grad Mursko Središće udovoljavao svim prihvatljivim aktivnosti, u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodu za zapošljavanje i Općinom Selnica aplicirao je projekt “Omogući – podrži – pomozi”.

Projekt će provoditi Grad Mursko Središće i Općina Selnica u trajanju od 30 mjeseci, a namijenjeni je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starosne dobi iznad 50 godina.

Projekt “Omogući – podrži – pomozi” vrijedan je nešto više od 1,4 milijuna kuna, a financirat će se aktivnosti zapošljavanja žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici, obrazovanje i osposobljavanje žena, te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava osoba za koje će žene skrbiti, nabava bicikla). U sklopu projekta zaposlit će se 8 žena, od toga 7 žena s područja grada Mursko Središće i 1 žena s područja općine Selnica.

U petak, 19. siječnja grad Mursko Središće posjetio je ministar rada i mirovinskog sustava mr.sc. Marko Pavić zajedno sa svojim suradnicima, a glavni razlog dolaska je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od 1.471.184,27 kn, te prisustvovanje na Susretu poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i OPG-eva. Zajedno sa svojim suradnicima, zamjenikom gradonačelnika Miljenkom Cmrečkom i predsjednikom Gradskog vijeća Zvonkom Vrtarićem gradonačelnik Dražen Srpak poželio je dobrodošlicu ministru u najsjevernijem gradu, gradu rudara.

– Izuzetno smo, zajedno sa kolegama gradonačelnicima i načelnicima, sretni što smo uspjeli u ovome projektu koji je namijenjen za skupine žena preko 50 godina, te obzirom što traje 30 mjeseca, znači da je to 2,5 godina sigurnog posla. Ovaj projekt je zaista vrijedan i mogu samo reći da onaj tko ga je osmislio kapa do poda. Na nama je bilo da ga kvalitetno pripremimo kroz aplikaciju i da ga sad kvalitetno sprovedemo, što ćemo i učiniti.

Trudit ćemo se i nadalje, vjerujem da će biti još dobrih i ovako kvalitetnih programa/projekata sa strane Ministarstva i siguran sam da ćemo se svi zajedno još jedamput prijaviti. Zahvaljujem saborskom zastupniku g. Horvatu, svojim suradnicima i gradskim djelatnicima na doprinosu i neka 2018. godina bude obilježena uspjehom za sve lokalne jedinice, županije i cijelu Republiku Hrvatsku – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Iz programa Zaželi ukupno je do sada dodjeljeno 286 milijuna kuna. Po sličnom principu osmišljava se i program zapošljavanja dodatnih osoblja u vrtićima kako bi se osigurao dvosmjenski rad, tj. mjera koja s jedne strane predstavlja dodatna zapošljavanja, a s druge strane demografsku mjeru koja će se omogućiti mladima.

“Zadovoljstvo nam je doći ovdje na još jedno u nizu potpisivanja programa Zaželi, najvećeg programa iz Europskog socijalnog fonda. Najbrže smo ga obradili i ono što vidimo je entuzijazam kod jedinica lokalne samouprave i udruga da stvarno postoji potreba, i odmah mogu najaviti da ćemo ponovno otvaranje natječaja imati 14. veljače i da ćemo značajno povećati alokaciju za sve one koji se još nisu prijavili.

Ukupna prva alokacija je bila preko 400 milijuna kuna, cilj je bio zaposleti preko 4 tisuća žena koje će pomagati oko 16 tisuća kućanstava. Ukupno do sada smo imali 75 projekata, danas ćemo potpisati još 4 projekt i zadovoljstvo mi je da smo se mogli danas odazvati tom događaju u najsjevernijem gradu. Vrlo rado ćemo se odazvati i na provedbu projektu i apsolutno vam stojimo na rapolaganju, ne samo za ovaj natječaj, nego za bilo koji natječaj unutar Europskog socijalnog fonda”, naglasio je ministar Marko Pavić.

Uz grad Mursko Središće u Gradskoj vijećnici grada Mursko Središće Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, načelnik Općine Donja Voća Kruno Jurgec i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas.

Na današnjem potpisivanju prisustvovali su i saborski zastupnik Darko Horvat, glavni savjetnik Miroslav Smetiško, savjetnici ministra Marko Sever i Matija Kikelj, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, pomoćnik ravnatelja HZZ-a Dragan Marinčić, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i predsjednik Uprave Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije