Vijesti / Politika
Politika
ŠTRIGOVA Dramatičan apel načelnika zbog odlaska mladih obitelji

ŠTRIGOVA Dramatičan apel načelnika zbog odlaska mladih obitelji

- Ima li smisla raspravljati o smeću, ako ga neće imati tko stvarati, ima li smisla skrb o životinjama, ako one neće imati vlasnike, imaju li smisla nove ceste... Pitanje zaustavljanje odlaska mladih i obitelji je pitanje svih pitanja, što će nam sve ostalo ako nema ljudi, snažno je zavapio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, na 5. sjednici Općinskog vijeća

Premda je bila posljednja 6. točka dnevnog reda 6. sjednice Općinskog vijeća održane posljednjeg dana ovogodišnjeg siječnja, Prijedlog mjera za ostanak i dolazak mladih u Općini Štrigova, postala je najvažnija i najsadržanija glede rasprave i mišljenja, ne i konačne odluke. Uvod u raspravu dao je općinski načelnik Stanislav Rebernik, koji je vijeću dostavio, ili i uputio apel (dopis, pismo....) istog naziva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrlo emotivno i uistinu s neskrivenom skrbi za natalitet općine koju vodi i za koju je najodgovorniji, Rebernik je kazao: - Ima li smisla govoriti o smeću i pesekima, ako ih neće imati tko stvarati i brinuti o tome i njima. Odlaze nam cijele obitelji u Njemačku, Austriju... Nekada je otišao jedan iz obitelji - glava obitelji, a ostali su doma radili i gradili i stvarali gruntove i imanja i na kraju on se vratio obitelji.

 

Mladi nam odlaze, zbog neuređene i besperspektivne države, naglasio je Rebernika, te iznio podatke. - Prema popisu iz 2011. godie na području općine živi 2766 osoba, sada sigurno manje, 614 je zaposlenih, 43 nezaposlenih, 33 prima socijalnu pomoć, 150 ih ima mirovine ispod 2000 kuna, mnogi i ispod 1000 kuna, 80 ih je bez ikakvih prihoda, a čak 249 mladih je otišlo u svijet, a to je 10 posto.

Općina čini sve što može i spremna je još više, pak dati i besplatno zemljište i niz olakšica onima koji kane ostati, tu na rodnoj i prelijepoj štrigovskoj grudi. Spremni smo onima koji žele zaposliti mlade dati poticaje i olakšice, onim akoji žele graditi poslovne i druge građevine i potom zapošljavati spremni smo oprostiti i komunalni doprinos, koji je ionako najmanji u državi.

Na sve smo spremni kako bi smo sačuvali dom štrigovski. Što će nam uređene ceste, ako ih neće imati tko koristiti? Što će nam ulaganje u razvoj športa, kulture, društvenog života ako nećemo imati konzumenata toga? Na kraju, što će nam uređena općina, prekrasan kraj ako će većinu naših mještana koji su, ili će otići, biti tek tužna uspomena na njihovu rodnu grudu štrigovsku, između ostalog u svom apelu, motivacijskom pismu, dopisu..., napisao i rekao je Rebernik, a potom pozvao na raspravu, te predložio Radnu skupinu za izradu nacrta po ovom pitanju.

Sramota je države ovo s povišenjem plaće za 160 kuna

Nakon Rebernikovog uvoda započela je rasprava, a najizravniji je bio vijećnik, ali i poduzetnik vlasnik tvrtke HST automatika Filip Tkalčec. - Previše očekujemo od države a ona neće promijeniti ništa, nego to moraju poduzetnici i radnici sami. Trebamo jednostavno podići cijenu našeg rada-proizvoda, pak ćemo moći podići i plaće.

 

Sramota je za državu Hrvatsku ovo podizanje plaće za 160 kuna. Što je 160 kuna??? U Međimurju ima posla, trebamo radnike i djelatnike, ali njih treba platiti, međutim kada ti država uzme svoje, ne preostaje baš previše za plaće. Mi plaćamo 5 eura za radni sat, a Nijemci 10 eura i to kada se sve zbroji i oduzme nije astronomska razlika, ali ljudi ipak odlaze jer je tamo sve sigurnije, a kod nas se stalno nešto mijenja, uglavnom na štetu poduzetnika, a onda i radnika.

Ipak, možda kada u svijetu stelknu kapital ovi koji odlaze se jednog dana vrate i ulože ovdje, pak nas bude više, prisnažio je Tkalčec, dodavši kako je nedavno raspisao natječaj za 2 djelatnika, a nije mu se javio nitko.

Radna skupina nije prošla

Skoro svaki vijećnik je po ovom pitanju imao što reći, a najviše Ivan Frlin, koji je čak sam sebe predložio u Radnu skupinu koju je prizivao Rebernik.

- Svjedoci smo, posebice u zadnje vrijeme kako nam odlaze mladi i to školani ljude te je pitanje za koga ih stipendiramo. Mladi trebaju sigurna i dobro plaćena radna mjesta, manje korupcije u društvu, ljudski odnos poslodavca i onda neće odlaziti. Ovako, uz male plaće i nesigurnosti na poslu samo će ih tjerati, premda mnogi odlaze teška srca, kazao je Frlin.

Verica Sović, isto je prizivala Radnu skupinu i predlagala u njoj Socijalno vijeće, pedagoginju, župnika... Mladen Novak, puno je realniji i spas vidi samo u sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima, što će mlade poticati na brak i djecu, a zatim i ostanak ovdje gdje se može i dopunski zaraditi. Usput je predložio neka općina 100 posto plaća vrtić.

I mnogi drugi govorili su slično, međutim nitko nije problem sagledao u njegovu bit. A to je kako mladi trebaju stupiti u brak i napraviti djecu te ih odgajati u kvalitetnom okruženju. A za to im trebaju kako su kazali Tkalčec, Frli, Novak i drugi, sigurna radna mjesta. I ne toliko plaćena, koliko sigurna. Kako sigurna?

Da mlada žena u trudnoći ne može dobiti otkaz i da se po isteku porodiljnog dopusta, može vratiti na svoj posao. Da mladi muž bude na poslu sigurn kako će dobiti plaću i kako neće radni dan trajati po 12-14 sati, a biti mu plaćeno 8 sati.

Sve ostalo je populizam, što je shvatila i revna tajnica Mirjana Gregur Sever, te vijećnicima i predsjedniku Stjepanu Pozdercu, rekla kako se na ovakav način ne može zaključiti i glasovati nego samo dati mišljenje, što je rezultiralo neformiranjem Radne skupine, nego nalogom da se sve pripremi za slijedeću sjednicu Općinskog vijeća u ožujku.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!