OV SVETA MARIJA Pregršt korisnih informacija s aktualnog sata

U tzv. aktualnom satu OV Sveta Marija, načelnica Općine Đurđica Slamek je navela da je Vlada RH, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, donijelo nove indekse razvijenosti općina i gradova, a Sveta Marija je ušla u skupinu razvijenih (5. skupina od 8 od kojih prve 4 spadaju u nerazvijene) s još nekoliko općina i sva tri grada s područja Međimurske županije.

– Smatram kako je to za našu Općinu nepovoljno zbog toga jer gubimo bodove kod kandidiranja na bilo koji natječaj (EU fondova, Ministarstva) i bojim se da nam i projekt kandidiran na Mjeri 7.4. neće proći jer indeksom razvijenosti gubimo do 15 bodova, istaknula je načelnica Slamek.

Dodala je kako je olakotna činjenica da se ti indeksi razvijenosti donose za kraća razdoblja, svake 3 godine, ali predvidivo je da će se svi važniji natječaji raspisati u iduće tri godine i Sveta Marija će biti u nepovoljnom položaju.

Rekla je kako je bio raspisan natječaj Hrvatske turističke zajednice gdje se Općina s još nekim donjomeđimurskim općinama uključila (nositelj je centar Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca) u nabavu drvenih pokretnih kućica s klupama i stolovima, ukupne vrijednosti 200.000 kuna, s omjerom financiranja 50:50, a za potrebe prodaje eko proizvoda.

Još nije definirano gdje bi se te kućice postavile. Načelnica je stava da se postavi kod Doma kulture u sklopu tržnice da je svi zainteresirani mogu koristiti za svoje potrebe.

Dodala je da je u ime Općine potpisala ugovor o financiranju izgradnje ceste od Svete Marije do željezničke stanice Donji Mihaljevec u vrijednosti nešto više od 2 milijuna kuna, a rok za izgradnju ceste je 10 mjeseci.

– Čeka se da se donese odluka o projektu ‘Zaželi’ gdje smo partner na projektu udruzi Sigurna kuća čime bi se dvije osobe s područja naše općine, iz svakog naselja po jedna, uključile u obuku za njegovatelja u trajanju od 6 mjeseci, a dalje bile zaposlene još naredne dvije godine na poslovima pomaganja starijim osobama, rekla je načelnica i dodala kako je 19. veljače dogovoren tehnički pregled na dogradnji i rekonstrukciji dječjeg vrtića.

Vijećnike je izvijestila kako je na Kolegiju načelnika i gradonačelnika MŽ Siniša Radiković, direktor GKP Pre-kom d.o.o. obavijestio da međimurske općine ipak ne bi trebale plaćati ‘penale’ vezano na postotke razvrstanog otpada jer će se ići u izmjenu Uredbe vezanu uz taj projekt.

Bilo je i riječi kako bi općine trebale sufinancirati školovanje za deficitarna zanimanja, s čime se i načelnica djelomično slaže. Smatra da bi trebalo pomagati učenicima, ali prije svega utvrditi koja su to deficitarna zanimanja baš u njihovoj općini pa ta zanimanja i financirati.

– Dožupanica Herman sugerira financiranje zaklade ‘Vinko Žganec’ za stipendiranje studenata s čime se ne slažem jer smatram da mi dajemo stipendije u našoj općini što nije slučaj sa Županijom koja daje studentske kredite, a ne stipendije, rekla je Đurđica Slamek.

Govoreno je o tome kako Udruga ‘Prijatelji životinja’ sugerira da se na cijelom području Međimurske županije provede kastracija svih pasa temeljem odluka koje bi trebale donijeti općine. Slamekova to ne želi provesti jer smatra da je to drastična mjera.

– Problemi sa psima su zaista veliki i pozivam sve da o tome razmisle pa da to bude tema za raspravu na nekoj od slijedećih sjednica OV. Mi namjeravamo u ožujku ići sa čipiranjem pasa kod provođenja deratizacije jer je komunalni redar, koji bi se trebao uključiti, dosad bio na bolovanju i to se nije moglo provesti sada kod cijepljenja pasa.

Dogovoreno je navažanje poljskih putova i to za područje svake k.o. po 150 m3 šljunka.

– Za trgovinu u Donjem Mihaljevcu dobili smo ponudu za izolaciju od vlage od cca 39.000 kuna, a s radovima bi se započelo kada to dozvole vremenske prilike, a završilo najesen s izradom fasade nakon što bi se tokom ljeta zidovi dobro osušili. Sa župnikom je dogovorena sanacija vjeronaučne dvorane u visini sredstava predviđenih proračunom, rekla je u svojem obraćanju vijećnicima načelnica Slamek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije