IZ MEĐIMURJA lani trajno iselilo 186 osoba, privremeno 1251

Aktualni sat posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije, trajao je gotovo dva sata, a svoja je pitanja i mišljenja uputilo čak petnaestak vijećnika.

Vijećnik Antun Marodi (HDZ) imao je dva upita. U prvom je istaknuo kako je stanje u Međimurju alarmantno vezano uz odlazak mladih, obrazovanih i cijelih obitelji te zatražio hitno sazivanje izvanredne tematske sjednice s temom Utjecaj trenutne gospodarske situacije u Međimurskoj županiji na demografsku sliku Međimurja, dok u drugom prozvao župana da je u devet godina koliko je dužnosnik u Županiji odgovoran što nam sela stare, prazne se i propadaju. Dodao je da je neprirodno da se potencira turizam te da HDZ u Međimurju ima viziju, ideju i zna kako podići plaće i zaustaviti iseljavanje.

– U vašem devetogodišnjem mandatu kao dožupana i župana Međimurje je i nadalje županija s najnižim plaćama u Hrvatskoj, a Međimurci odlaze u potrazi za boljim životom i boljim plaćama. Statistika pokazuje da Međimurje broji oko 113.000 stanovnika prema popisu iz 2011., a broj nezaposlenih je od prije 9 godina pao s 9000 na 3000. Broj zaposlenih od prije 9 godina bio je 40.000 a taj je broj i danas isti u odnosu na 2008. – upozorio je Marodi.

– Brojimo 6000 mladih školovanih u koje smo ulagali, a napustili su Međimurje zajedno s obiteljima radi viših plaća i kvalitetnijeg života. Ako računamo da broj ljudi od 6000 uključuje i tri člana obitelji, slobodno možemo govoriti o brojci od 18.000 iseljenih Međimuraca koji su napustili Međimurje, što je 20 posto. Sela nam stare, prazne se i propadaju i smatram župane da ste vi odgovorni za to. Kojim mjerama mislite rehabilitirati međimursko selo kao temelj ruralnog razvoja? – upitao je Marodi župana Posavca.

Na njegova pitanja župan Matija Posavec imao je spreman odgovor.

– Što se tiče poziva za sazivanje tematske sjednice, predsjednik Skupštine je taj koji je saziva, no s inicijativom se slažem. Vezano uz tvrdnje oko propadanja i iseljavanja Međimurja, uz niz negativnih brojki i konotacija, a za koje krivite mene, reći ću da sam zatražio službene podatke PU međimurske.

U 2017. trajno je iseljeno 186 osoba uz privremeni odlazak 1251 osobe. U usporedbi s drugim županijama, ta je brojka 12 puta manja, većinom su to županije u kojima su HDZ-ovi župani pa me zanima je li se i oni ovako prozivaju na odgovornost, ali i ako imate viziju u HDZ-u Međimurja kako je moguće da je upravo tijekom vlade vaše stranke iseljen najveći broj građana.

Kao gospodarstvenik sigurno znate kako je ingerencija regionalne samouprave u globalnim procesima potpuno drugačija nego je to državna politika i mi nećemo i ne možemo zaustaviti iseljavanje županijskim, gradskim ili općinskim politikama nego promjenom trendova u cijeloj zemlji. Da budemo uređena, transparentna zemlja s uređenim pravosuđem i institucijama, i u tom je segmentu Međimurje napravilo mnogo, to ne tvrdim ja, to potvrđuju svi oko nas, ali i službeni podaci Instituta za javnu upravu i njihov koeficijent klijentelizma, činjenica da smo u vrhu transparentnosti, u efikasnosti javne uprave i praćenju svih trendova i u gospodarstvu.

Spominjete prosjek plaća u Međimurju kao najgori u zemlji. To nije točno, jer je čak šest županija ispod nas, čak i susjedna Varaždinska županija ima niži prosjek nego mi u Međimurju. Unatoč tome, to je problem koji sustavno rješavamo i koji nam je prioritet, no uvjeravam vas kako se trend rasta plaća pokreće, baš kao trend smanjenja nezaposlenih.

U devet godina koje spominjete, s 8300 nezaposlenih došli smo na njih 2949, a s 37 tisuća zaposlenih na 42.500. Plaće u metaloprerađivačkoj industriji rastu, trenutni je prosjek oko 6000 kuna i konkurentnost radne snage raste, a detektirali smo probleme u obućarskoj, tekstilnoj i drvnoj industriji te će se upravo našom inicijativom stvoriti paket mjera preko Ministarstva financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao poticajna sredstava za svakog radnika zaposlenog u tim industrijama, koja ćemo usmjeriti na neto plaće – odgovorio je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije