POSAVEC ‘Investitori su dobrodošli, ali ako prihvate naš uvjet prosjeka plaće’

Međimurje, kraj u kojem djeluje snažno i razvijeno domaće gospodarstvo, već desetljećima uspijeva privući i kvalitetne strane ulagače, a njegovu pozitivnu atmosferu prati moto: “Međimurje – where World’s finest meet Croatian finest”, potvrdio je prestižni FDI magazine uvrstivši Međimursku županiju u TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija.

Ovo priznanje Financial Times-a s kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, a koji nosi višestruku dobit i vidljivost diljem svijeta, Međimurje ističu kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja u Hrvatsku donosi europske vrijednosti i načine poslovanja, nudi obrazovanje i motivirane ljudske potencijale te inovativnost, poslovnost i odgovornost.

– Novo isticanje i nova nagrada samo su dokaz da su rezultat isključivo sustavnog kvalitetnog rada te kako nikako nismo prepoznati isključivo kroz nagrade, već na sjeveru zemlje dolazi i do promjene svijesti. Tako je nedavno “odbijanje” investitora za ulaganjem u Prelogu koji nisu prihvatili uvjet prosjeka plaće, između ostalog i zasluga ulaganja Županije u sve gospodarske procese.

I u Gradu Prelogu i u Međimurskoj županiji, javili su nam se potencijalni investitori koji su željeli ulagati, međutim to su bile gospodarske branše na koje mi nismo htjeli pristati, upravo zato jer danas Međimurje nema problema sa stopom nezaposlenosti, ona je 6,8%, nema problema s gospodarskim brojkama, one su pozitivne, nema problema s izvozom ili uvozom, nema problema s konkurentnošću radne snage, ali ono s čime još uvijek imamo probleme, koji su ključni u rješavanju, to je gotovo 18% niži prosjek plače od prosjeka RH koji želimo promijeniti i mijenjamo ga.

Želimo zaštititi dostojanstvo čovjeka i radnika i upravo na temelju svih gospodarskih brojki i pokazatelja, ne moramo se više baviti privlačenjem novih investitora u tolikoj mjeri koliko se moramo baviti da to budu kvalitetni investitori s dodanom vrijednošću koji će davati i puno veću plaću nego što je daju danas – jasan je bio Međimurski župan Matija Posavec.

Pritom je Posavec dodao kako osnovni uvjet za svakog investitora mora biti zaštita dostojanstva međimurskog čovjeka i radnika.

– Vrijeme je da se svi zajedno borimo za veći prosjek plaća. Negativni kontekst Međimuraca s niskim plaćama mora se i mijenja se iz dana u dan, jer to po svojoj radnoj kulturi, vrijednosti, težnji za napretkom te boljitkom i zaslužujemo.

Međimurje je regija u kojoj više ne primamo bilo kakvog investitora, već biramo i odabrat ćemo koga želimo i pritom mi definirati uvjete”, objasnio je Posavec kao čelni čovjek Županije koja je upravo sustavnim radom u mogućnosti definirati uvjete, potkrijepljene rezultatima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije