VIDEO ‘Vlada je dobila više od 6000 pisama, nekad nas i hejtaju…’

Kad je u Saboru lud dan – jedno je sigurno. Građani će sutra zatrpati što mailovima, što običnim pismima i premijera i predsjednicu. Pokazalo se da baš tih dana primaju najviše pošte

Od oca koji je uputio prijeteći poziv uredu predsjednice tražeći pomoć za svoju kćer do muškarca koji je prozvao premijera objavom videa u kojem njegova supruga napušta njihovo troje djece kako bi zaradila za kruh.

Građani teško vide izlaz iz problema te se sve više njih za pomoć obraća predsjednici i premijeru.

Kad je u Saboru lud dan – jedno je sigurno. Građani će sutra zatrpati što mailovima, što običnim pismima i premijera i predsjednicu. Pokazalo se da baš tih dana primaju najviše pošte.

“Njih je bilo od početka mandata vlade gospodina Andreja Plenkovića 6395. Dakle, govorimo samo o službenim podnescima. Oni su ili upućeni predsjedniku Vlade koji ih onda osobno pogleda ili ih se distribuira na lokalna ministarstva”, kaže Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade.

Anonimni se u ovaj broj ni ne ubrajaju. Čini se da građani sve više vjeruju da im predsjednica može pomoći. Predsjednica je prošle godine preko 3.000 pisma građana, a od početka godine, u odnosu na prošlu, broj onih koji su joj pisali s molbom da im pomogne narastao je za čak 28 posto. Čak je i vrlo nezgodnu situaciju vezanu za telefonsku prijetnju oca bolesne djevojčice njezin tim uspio riješiti. Predsjednica je otišla Vanesi u posjetu.

“Pa evo mi smo se upoznale donijela mi je jednog medvjedića i zaželjela mi je da konačno ozdravim i rekla je da će bit sve u redu”, rekla je Vanesa Dolenec.

Ono što ljude tjera na takav čin je, tvrde psihijatri, očaj.

“Pa pretpostavljam da u tom osjećaju bespomoćnosti onda osoba potraži nekakva krajnja rješenja odnosno, obrate se takvoj instanci kao što je predsjednik ili premijer vjerujući kako su oni jedini koji to mogu riješiti”, kaže Goran Jurcan, psihijatar.

“Ima ponekad i hejtanja…U svakom slučaju naše je mišljenje-ako netko piše Vladi, ako vi otvorite jedno pismo, ako vidite jedan drhtavi rukopis znači da se čovjek potrudio, da mu je stalo, da ima problem i tada je i Vladi stalo da se taj problem riješi”, ističe Sunčana Glavak, glasnogovornica Vlade.

Ali kako u tolikom broju pisama prepoznati što je stvarno važno i komu prvom pomoći?

“Pa mislim da je to već uhodana praksa da ljudi koji rade u vladinim odjelima ili službama vrlo dobro znaju kada je nešto provokacija ili je netko s nekom drugom namjenom, osim da mu se pomogne, uputio takvo pismo”, kaže Glavak.

Ipak, u HDZ-u nisu tako revni. Oni tu i tamo znaju zagubiti mail, tako je bilo i s mailom Mare Tomašević.

“Samo jedan? Imam ja i drugi u mobitelu. Ne znam točan datum. Uglavnom, dva su bila”, kazala je Mara Tomašević.

“Žao mi je, potkrala se greška. Ima puno dopisa koji su nerijetko i anonimni i vrlo teško shvatljivi. On je u šumi tih mailova očito bio u šumi tih mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran kao relevantan”, govorio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade 14.11.2017.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije