MDS UOČI DANA ŽENA Tužan Dan žena

MDS povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena koristi priliku da, još jednom, upozori na težak položaj velikog broja međimurskih žena koje i dalje imaju u sferi radnih i rodnih prava.

Naime, veliki broj žena u Hrvatskoj, a pogotovo u Međimurju, radi na teškim radnim mjestima u tekstilnoj, obućarskoj industriji i trgovini za najnižu satnicu i plaću. Dokaz tome su i podaci iz edicije Međimurska županija u brojkama za 2016. godinu koji govore o tome da je najviše žena s niskim plaćama bilo zaposleno u prerađivačkoj industriji, 5.403 žena, i trgovini, 1.635 žena.

U prerađivačkoj industriji žene su dobivale prosječnu plaću od 3.376 kn , a muškarci 5.012 kn. U trgovini su žene dobivale prosječnu plaću 3.806 kn, a muškarci 4.239 kn. Kada zbrojimo sve međimurske plaće tada žene imaju prosječnu plaću od 4.150 kuna, a muškarci 4.877 kuna. U međuvremenu se nešto povećala minimalna plaća, ali to nije utjecalo na povećanje najmanjih plaća.

– Nije neki razlog za veselo obilježavanje Dana žena, ističe predsjednik MDS Željko Pavlic i dodaje: – Nadalje, žene su i danas manje plaćene na mnogim istim radnim mjestima u usporedbi s muškarcima, a majčinstvo je ugroženo teškim uvjetima rada, radom na određeno vrijeme, noćnim smjenama i mogućim otkazima trudnicama i majkama.

MDS zbog toga poziva centralnu vlast, koja i dalje drži sve konce i novce u svojim rukama, da minimalnu plaću poveća na 3.100 kuna netto, da se zakonskom regulativom izjednače plaće muškaraca i žena za isto radno mjesto, kao što je to ovih dana napravio Island i da se trudnicama i majkama osigura rad na neodređeno vrijeme, bez noćnih smjena,što bi bio veliki doprinos pronatalitetnoj politici.

– MDS svim međimurskim ženama, pogotovo onima koje će ga provesti na radnom mjestu, želi sve najbolje za Međunarodni dan žena i zahvaljuje im na svim odricanjima i trudu kojima pridonose boljitku svojih obitelji, stoji čestitki ove političke opcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije