FOTO Đurđica Slamek iz Svete Marije na čelu međimurskog HSS-a

Od nedjelje, 18. ožujka na čelu ŽO HSS-e Međimurske županije je Đurđica Slamek koja je nakon gotovo petogodišnjeg mandata na toj funkciji naslijedila Čakovčanina Zorana Vidovića.

Oboje su kao političari visoko pozicionirani u svojim sredinama, Vidović je donačelnik Grada Čakovca, a Slamekova je načelnica Općine Sveta Marija. Izborna skupština je održana u kavani Lord u Domašincu. Protukandidat je Slamekovoj bio načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec. Oboje su delegatima iznijeli svoje programe viđenja i vođenja stranke s time da je umjesto Lehkeca, koji je glede zdravstvenih problema u ŽB Čakovec, to učinila njegova supruga Edita.

U provedenom tajnom glasovanju Slamekova je dobila 28, a Lehkec 14 glasova, dok je 1 listić bio nevažeći. Tajnim glasovanjem Anđelko Kovačić iz Svetog Juraja na Beregu izabran je za tajnika jer je dobio 26 glasova delegata, a njegov protukandidat Zvonimir Siladi iz Kotoribe je dobio naklonost 16 delegata.

Tajnim glasovanjem je izabran i 10-člani Županijski odbor stranke u koji su ušli: Marija Zelenić, Marija Vranović, Vlado Sokač, Dražen Klobučarić, Ksenija Blagus, Pavao Kučandi, Ana Slamek, Ignac Belić, Štefanija Mikec i Stjepan Mikec.Javnim glasovanjem za dopredsjednike su izabrani: Zoran Vidović, Zdravko Kvakan iz Preloga, Miljenko Horvat iz Donjeg Krajevca i Mario Tomašek iz Domašinca. Javim glasovanjem su izabrani Sud časti i Nadzorni odbor kao i blagajnica u osobi Gordane Hunjadi.

Prije izlaganja o minulom radu Zorana Vidovića, skupu se obratio Krešo Beljak, predsjednik HSS-a na nacionalnoj razini. U veoma konstruktivnom govoru istaknuo je sve negativnosti stranke na nacionalnoj razini koje su bile evidentne u nekoliko minulih godina, a koje su se nerijetko održavale i na ŽO na terenu. Spomenuo je slogan stranke – Vjera u Boga i seljačka sloga iz razloga što su taj slogan deklarativno koristili najviše pozicionirani članovi stranke za koje se je kasnije ispostavilo kako su to bili ‘borci’ za svoje interese, a što je utjecalo i na gubitak biračkog tijela.

Naglasio je kako je sloga stranci najpotrebnija upravo danas želi li se ona vratiti u godine kada je imala svoj ugled, a njen ‘otac’ Sjepan Radić danas članstvu i svim političarima u Lijepoj Našoj može služiti primjerom.

– Pozdrav moramo početi živjeti, naglasio je Beljak uputivši stranci u Međimurju komplimente za uspješan rad, a Međimursku županiju je istaknuo primjerom svim Hrvatima kako se u njoj živi i radi. Istaknuo je kako stranku treba pomladiti, da mladima treba dati šansu ne samo u stranci već i u Hrvatskoj, jer, kazao je, ne budu li oni dobili šansu da ovdje mogu živjeti, raditi i stvarati potomstvo za nekoliko godina će Lijepom Našom vladati neki drugi ljudi. Za kraj je zamolio članstvo, bez obzira tko dobio izbore, da se jednako gledaju jer će time potvrdit slogan stranke.

– Kada sam preuzeo HSS naše županije 2012. godine, kada u Međimurju nismo imali nijednog načelnika, imali smo jedino zamjenika župana (op. a. Anđelko Horvat) koji je nažalost preminuo, a ja sam u ono vrijeme bio jedina stranačka perjanica kao zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, istaknuo je u svom govoru dosadašnji predsjednik. Rekao je kako je po preuzimanju predsjedničke funkcije bila vizija da se pokuša u lokalnim sredinama dobiti načelnike iz redova stranke, a koji su bili 2013. godine.

Istaknut je ponos što je taj cilj tada ostvaren, dobili su dva načelnika i jednu načelnicu, a on je postao dožupan kao koalicijski partner HNS-u. Imali su tada 35 vijećnika u gradskim i općinskim vijećima.

– 2017. godine smo to na neki način uspjeli to nadograditi. Promijenili smo koalicijskog partnera, krenuli smo zajedno s SDP-om i ono što me veseli sada imamo četiri načelnika, dva zamjenika gradonačelnika, a zaboravio sam reći da smo 2013. godine dobili dogradonačelnika u Prelogu, a zadržali smo isti broj vijećnika, dodao je dalje Vidović i odgovorio zbog čega se nije želio ponovno kandidirati za predsjednika stranke.

– Prvenstveno jer su mi političke ambicije vezane uz Čakovec. Ponovnim preuzimanje Gradske organizacije Čakovca i dobivanjem funkcije dogradonačelnika bila mi je obveza da se posvetim aktivnostima u gradu Čakovcu, da pokušamo tu ojačati HSS. Ova izborna skupština prilika je da se izabere novo rukovodstvo.

Kandidirao sam se za potpredsjednika ŽO i moja pomoć bilo kojem izabranom kandidatu neće biti upitna, istaknuo je Vidović i dodao kako je ovo prilika da se stranka počine nadograđivati i jačati kako bi ponovno zauzela vodeće mjesto na političkoj karti Međimurja. Za to će se, između inog, zalagati i novo izabrana predsjednica koja je istaknula kako je svjesna svojih obveza te je obećala kako povjerenje stranačkih kolega neće iznevjeriti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije