ĐURĐICA SLAMEK Tko je prva žena na čelu HSS-a Međimurja?

Od nedjelje 18. ožujka na čelu Županijske organizacije HSS-a Međimurske županije je 55-godišnja Đurđica Slamek, trenutno općinska načelnica Općine Sveta Marija. Izabrali su je većinom glasova delegati stranke na izbornoj skupštini ispred protukandidata Franje Lehkeca iz Strahoninca. Na toj je funkciji zamijenila uspješnog Zorana Vidovića, danas zamjenika gradonačlenika Čakovca.

>>> FOTO Đurđica Slamek iz Svete Marije na čelu međimurskog HSS-a

Njezino 22-godišnje političko djelovanje i vjernost sloganu ‘Vjera u Boga i seljačka sloga’ donijeli su joj čast i obvezu da vodi najstariju hrvatsku političku stranku.

Tko je Đurđica Slamek?

Rođena je 9. svibnja 1963. godine, udana je i majka je dviju 2 odraslih kćeri i s obitelji živi u Svetoj Mariji. Već drugi mandat je na čelu Općine Sveta Marija.

Đurđica Slamek i politika?

Svoje političko djelovanje započela sam početkom 1996. godine uključivši se u HSS jer to bio moj jedini mogući izbor iz razloga jer je HSS stranka kojoj je prioritet briga za malog čovjeka, dodavši kako ju je vodila potreba da pokuša zaštititi poljoprivrednike koje smatra najugroženijim dijelom populacije.

S ponosom je rekla kako je uključivanjem u stranku postala tajnica OO Sveta Marija i tu je funkciju obnašala do 2009. godine, a nakon toga postala je potpredsjednica Općinskog odbora HSS-a Sveta Marija.

Prepoznati ste u stranci i na višoj razini?

– Na županijskoj razini sam tri mandata bila potpredsjednica Hrvatskog srca, jedan mandat sam obnašala funkciju blagajnice, dok sam do nedjelje, 18. ožujka bila potpredsjednica HSS-a Međimurske županije, a po funkciji i članica Glavnog odbora HSS-a, no vratiću se malo u međimursku sredinu i reći: ‘Na nivou Općine sam već 1997. godine postala vijećnica u OV Općine Sveta Marija te sam tu funkciju obnašala tri mandata, a jedan mandat sam bila i zamjenica načelnice. Na razini Županije bila sam vijećnica u Skupštini MŽ u mandatu od 2009. do 2013. godine.

Poznata nam je vaša aktivnost i izvan politike?

– Pored tih stranačkih aktivnosti i funkcija koje iz toga proizlaze bila sam predsjednica Društva žena ‘Amalija Kranjec’ u Svetoj Mariji punih 20 godina. Uvijek sam živjela s ljudima i za ljude. Upravo ta dugogodišnja uključenost u rad općinske i županijske organizacije HSS-a, ali i udruga omogućila mi je uvid u probleme i potrebe ljudi, međuljudske odnose, problematiku obitelji, djece i socijalno osjetljivih skupina.

Načelničke ambicije?

Na lokalnim izborima 2013. godine HSS OO Sveta Marija izašao je samostalno na izbore na kojima smo uvjerljivo pobijedili dobivši natpolovičnu većinu u OV, a ja sam izabrana za načelnicu Općine SvetaMarija, a tu funkciju obnašam i danas pobijedivši i na lokalnim izborima 2017. godine s istim omjerom snaga u OV.

Funkcija načelnice dala mi je mogućnost da snažne volje i čiste savjesti budem nositelj gospodarskog, infrastrukturnog, društvenog, socijalnog, demografskog i sveukupnog razvoja i napretka naše Općine vodeći je u smjeru da bude poželjna za život svih nas, a prvenstveno mladih generacija.

Kako ćete to preslikati na novu funkciju ?

Sigurna sam da će moje znanje i iskustvo, a napose jaka volja biti sredstvo za ostvarenje mog cilja, a to je da nam općinske i gradske organizacije HSS-a, a time i županijska organizacija budu uspješnije u svom političkom djelovanju što će polučiti rezultate i na nacionalnoj razini. Uvjerena sam da me je članstvo prepoznalo kao osobu koja će znati voditi ŽO te sam ponosna što sam dobila povjerenje članstva.

Poruka članstvu?

– Izborom mene kao predsjednice dali ste mi svoje povjerenje i povjerenje svojih općinskih organizacija, ali također i veliku obvezu koje sam i te kako svjesna. Problemi postoje i želim ih rješavati zajedno s vama na najbolji mogući način. Prvenstveno mi je želja da potaknemo na rad one organizacije koje ne funkcioniraju ili su u svom djelovanju iz raznoraznih razloga slabe kako bi u svojim sredinama i one mogle biti nositelji ideje braće Radić i biti promotori HSS-a.

Zajedničkim radom Stručnog vijeća, u koje treba uključiti mlade, i lokalnih dužnosnika te njihovim idejama i prijedlozima osvježiti i osnažiti rad stranke i brinuti se o promoviranju iste te provoditi aktivnosti sukladno suvremenim temama i potrebama današnjice.

Pretpostavka je da će se kvaliteta rada i aktivnosti poboljšati?

– Važnost kvalitetnog rada HSS-a vidim i u redovitom održavanju sjednica Odbora i Predsjedništva gdje se mora kreirati politika HSS-a na županijskoj razini u skladu s Programom HSS-a. Važnost djelovanja HSS-a Međimurske županije vidim i u komunikaciji s članstvom i javnosti gdje pored vodstva stranke načelnici moraju biti glavni aktivisti.

Zacijelo imate i stranačke želje?

– Želim da HSS postane, u pravom smislu riječi, partnerska stranka u zajedničkoj koaliciji da zajedničkim snagama, suradnjom i odgovornošću sudjelujemo u kreiranju politike Međimurske županije s ciljem razvoja Županije i podizanja kvalitete života svih Međimuraca. Sigurna sam da Vaše povjerenje neću iznevjeriti te da ćemo zajedničkim radom svih nas doprinijeti da HSS postane relevantan čimbenik političke scene Međimurske županije i živjeti slogan ‘Vjera u Boga i seljačka sloga!’.

I za kraj sasvim privatno, vaše zanimanje, hobiji?

– Strojarska tehničarka. Obrazovala sam se u Varaždinu, u tadašnjoj Rudarskoj školi. Imala sam prilike raditi u struci, u’ Feromontu’, uživala sam u radu. Znanci kažu da sam na svog djeda te da imam naglašenu ‘mušku’ crtu. U osnovnoj školi dobro mi je išla matematika te sam zvanje i birala prema tom afinitetu. Bavim se svim i svačim, i nemam određen hobi kojem bih se isključivo posvetila.

Osim što sam angažirana u Društvu žena ‘Amalija Kranjec’, imam jednu veliku strast kojoj posvećujem slobodne trenutke – kartanje bellota. Znam plesti čipku, što bi po mojem morala znati svaka moja sumještanka. Bila sam i u povjerenstvu za dobivanje certifikata za Svetomarsku čipku te naučila osnove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije