SPORNA NABAVA Je li u Pribislavcu u kanalizaciju iscurilo 200 tisuća kuna?

Je li u postupku odabira izvođača za radove na izgradnji kanalizacije u Pribislavcu napravljen propust – bilo namjeran bilo slučajan – koji je Općinu oštetio za više od 200 tisuća kuna?

Pitanje je to koje su postavili Matija Ladić i Saša Rakić, predsjednik i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Pribislavec, bivši SDP-ovci, koji su izašli iz stranke. Za svoje sumnje, kažu, prikupili su niz dokumenata.

Što se to točno dogodilo u Pribislavcu?

Kako kažu Ladić i Rakić, Općina je putem postupka javne nabave tražila izvođača radova na izgradnji oborinske kanalizacije dionice ‘Omega’ – ‘Ribnjak’. Procijenjena vrijednost nabave bila je 880 tisuća kuna.

Krajem rujna prošle godine za izvođača je odabrana tvrtka Međimurska hidrogradnja iz Savske Vesi. Ona je ponudila cijenu od 866.250 kuna, uključujući PDV.

No na tu se odluku žalila varaždinska Aquatehnika. Kako navode Ladić i Rakić, predstavnici Aquatehnike u žalbi su naveli da nitko osim njih nisu korektno ispunili troškovnik. Sporan je bio famozni ‘redak 52’ troškovnika. Aquatehnika ga je ispunila, ostali nisu.

Kako je to bilo moguće, možda se može iščitati iz odgovora Općine na žalbu. U njemu je, skreću pažnju na to Ladić i Rakić, navedeno da je Aquatehnika nepotrebno ‘otvarala’ redak 52, budući da ga je projektant u pripremi troškova ‘sažeo’ kao nepotreban.

Zašto je redak 52 bio ‘sažet’, ostaje nejasno, ali je očigledno Aquatehnika taj redak ispunila te je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila odabir tvrtke Međimurska hidrogradnja. A Općina je bila primorana prihvatiti ponudu Aquatehnike. Koja je iznosila 1.090.527, 25 kuna, dakle 224.277,25 kuna više nego što je bila ona najpovoljnija ponuda, koju je predala Međimurske hidrogradnja.

Tko će snositi odgovornost za ovako traljavo odrađen posao javne nabave, kao i za to što će Općina morati platiti 224 tisuća kuna više? To su samo neka od pitanja koja u vezi ovog slučaja postavljaju Ladić i Rakić.

Što je najzanimljivije, tu priči nije kraj.

Kada je Aqutehnika dobila posao, kao izvođača radova za posao koji je dobila u postupku javne nabave odabrala je tvrtku – Međimurska hidogradnja!

Za komentar cijele ove situacije i svih navoda upitali smo i načelnicu Općine Pribislavec Višnju Ivačić (HNS). Do trenutka pisanja ovog članka odgovor još nismo zaprimili, objavit ćemo ga odmah po primitku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije