SKUPŠTINA Vijećnici o ocjenama u školama i ukidanju parkinga kod bolnice

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 5. sjednica Skupštine Međimurske županije sa dnevnim redom od 27 točaka, od kojih je jednoglasno usvojeno njih 23. Dvoje vijećnika aktualnog saziva Županijske skupštine stavilo je mandate u mirovanje i to Ljubomir Kolarek (HDZ) i Dražen Srpak (HDZ) te su umjesto njih prisegnuli Jasna Ciboci iz Murskog Središća i Zlatko Horvat iz Cirkovljana.

Uz aktualno izvješće župana Međimurske županije Matije Posavca za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine u kojem su prikazane aktivnosti i rezultati rada svakog upravnog odjela u Međimurskoj županiji vijećnici su donijeli odluku o dodjeli nagrade “Zrinski” za 2017. godinu.

Ovogodišnji laureti su GKP “Prekom” iz Preloga za izgradnju cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom i izuzetan doprinos djelatnosti zaštite okoliša, udruga “Zora” za nesebičan angažman i uspješno višegodišnje djelovanje na području zaštite i promocije ljudskih prava, razvoja civilnog društva i zajednice, akademikDragutin Feletar za doprinos u istraživanju povijesno – geografskih značajki Međimurja, Zvonko Golub za uspjehe u organizaciji odgojno obrazovnog rada i rezultate u unapređenju obrazovanja Međimurskoj županiji te Ivica Jurgec za novinarska ostvarenja, uredničke rezultate te popularizaciji Međimurja kao regije.

Župan Matija Posavec skupštini je na raspravu i usvajanje uputio prijedlog kojim se zgrada stare škole u Kotoribi prenosi u vlasništvo općine Kotoriba sa ciljem njene adaptacije i stavljanja u društvenu funkciju, prijedlog sporazuma o suradnji Međimurske županije sa Kuwajsko Pomorskim vojvodstvom iz Poljske koji će se potpisati prilikom susreta svih hrvatskih i poljskih župana sredinom travnja u Poreču te prijedlog kojim se regionalna razvojna agencija “Redea” pretvori iz trgovačkog društva u javnu ustanovu sukladno novim zakonom o regionalnom razvoju kao i prijedlog za povećanje temeljnog kapitala poduzeća “MIN – Međimurje investicije i nekretnine”.

Na dnevnom redu našli su se i prijedlozi odluka o minimalnim standardima, kriterijima i mjerilima za financiranje materijalnih i financijskih rashoda Centra za socijalnu skrb, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec te troškova ogrjeva korisnicima koji se griju na drva za ovu godinu. U Proračunu Međimurske županije za 2018. godinu osiguravaju se sredstva u ukupnom iznosu od 2 798 450 kuna i to za materijalne i financijske rashode Centra za socijalnu skrb u iznosu od 1 287 000 kuna a za troškove ogrijeva korisnicima koji se griju na drva u iznosu od 1 511 450 kuna. Također, u Proračunu se osiguravaju sredstva za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe u iznosu od 5 031 520 kuna za obavljanje djelatnosti Doma u visini razlike između ukupnih rashoda i vlastitih prihoda.

Pokreće se proces izmjene odluke o iznosu lovozakupnine!

Vijećnici su ovlastili župana da pokrene proces izmjene odluke o visini lovozakupnine u zajedničkim otvorenim lovištima Međimurske županije zbog, kako ističu u županijskom lovačkom savezu, lovačka društva iz Međimurja nisu u ravnopravnom položaju s ostalim hrvatskim lovačkim društvima. Razlog su visoke cijene lovozakupnina koje su novim Pravilnikom određena temeljem vrijednosti odstrela divljači u zadnjoj godini zakupa lovišta. Tako će se započeti proces pregovora i konzultacija sa Ministarstvom poljoprivrede i Državnim odvjetništvom oko izmjene skupštinske odluke.

Vijećnici su raspravljali i o izvješćima 17 županijskih ustanova, službi, zavoda, povjerenstva, vijeća, savjeta i koordinacija koja su i usvojena. Tako je Dom za starije i nemoćne osobe prošle godine prihodovao 12 milijuna kuna. Rashodi su bili nešto veći od prihoda ali prenesenim viškom iz ranijih godina ostvareno je pozitivno poslovanje jednako kao i kod ustanove “Sigurna kuća” čiji su prihodi bili 557 813 kuna. Dom zdravlja Čakovec poslovao je s manjkom od 5,2 milijuna kn koji je pokriven kreditnim zaduženjem zbog završetka izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u krugu ostalih zdravstvenih ustanova.

Dom zdravlja je uprihodovao 23,3 milijuna kn dok je Ljekarna Čakovec imala prihode od 71,2 milijuna kuna i dobit od 2,1 milijun kn. Zavod za hitnu medicinu poslovao je sa prihodima od 13,9 milijuna kn. Centar dr. Rudolf Steiner pozitivno je poslovao prihodima od 618 925 kuna jednako kao i Zavod za prostorno uređenje s prihodima od 1,2 milijuna kn.

Dinamična rasprava odvijala se oko poslovanja Muzeja Međimurja koji je ostvario prihod od 3,6 milijuna kn sredstvima proračuna Međimurske županije i Ministarstva kulture čime se pokrio manjak ranijih godina te ostvario višak prihoda od 14 165 kuna. Uskoro će početi radovi na obnovi ulazne kule u Stari grad vrijedan 42 milijuna kuna za što je Županija dobila bespovratna europska sredstva od 36 milijuna kuna.

Nakon završetka investicije tamo će se smjestiti Muzej nematerijalne baštine sa ostalim popratnim sadržajima koji bi trebale omogućiti jaču kulturnu i turističku prezentaciju ovog najvrjednijeg spomenika kulture u Međimurju. Međimurska energetska agencija “Menea” prošle je godine pozitivno poslovala s milijun kuna prihoda većinom ostvarenim na tržištu.

Vijećnici su usvojili izvješće o radu dvije županijske zaklade. Zaklada “Katruža” uprihodovala je prošle godine 180 512 kuna a Zaklada dr. Vinko Žganec 60 060 kuna isključivo članarinama fizičkih i pravnih osoba te nekih općina i gradova. Raspravljalo se i o izvješću Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Čakovec koja je najvećim dijelom sufinancirana iz proračuna Međimurske županije te svojim radom opravdava postojanje a usvojena su i izvješća o radu Mrtvozorničke službe, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Savjeta mladih, Gospodarsko socijalnog vijeća i Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije.

Tijekom usvajanja samih izvješća, vijećnici su ravnateljima, predsjednicima, upraviteljima, pročelnicima, direktorima spomenutih ustanova istaknuli, odnosno ukazali na nejasnoće, odnosno čiji podaci su ih dodatno zanimali o samim ustanovama i njezinom djelovanju.

Aktualni sat Međimurske županije!

Za aktualni sat Skupštine Međimurske županije prijavilo se čak 16 vijećnika, a otvorio ga je Franjo Makovec (HSLS) koji se osvrnuo na granični prijelaz Sveti Martin na Muri koji povezuje Republiku Hrvatsku i Republiku Sloveniju, a čije je dnevno radno vrijeme od 6,00 do 22,00 sata što predstavlja problem za građane koji se vraćaju izvan radnog vremena prijelaza. Zbog same problematike radnog vremena prijelaza, Makovec apelira da se pokrene postupak prema Ministarstvu vanjskih i unutarnjih poslova RH, te da se zatraži da se radno vrijeme prilagodi stvarnim potrebama građana.

Željko Pavlic (MDS) pohvalivši uvrštenje Međimurja na listu poželjnih europskih regija za investicije po izboru Financial timesa uputio je pitanja vezana uz gospodarstvo Međimurja s naglaskom na tekstilnu industriju te koji su konkretni rezultati saveza župana sjevernih županija. Župan Posavec je naglasio kako u ovom trenutku su najveći izazovi županijske vlasti stvaranje pretpostavki za nova ulaganja čime se smanjuje nezaposlenost, stvara konkurentna radna snaga i podiže prosjek plaće s time da su i sve nagrade koje županija dobiva ujedno i prilika gospodarstvu za pronalazak novih tržišta.

Za tekstilnu industriju država je ta koja mora osigurati mjere poput subvencioniranja svakog radnog mjesta ili rasteretiti poduzetnike prevelikih nameta i taj dio usmjeriti u povećanje neto plaće. Kad se to dogodi i u Međimurju bude prosjek neto plaće npr. 6 500 kn vjerujte mi da bi se mnogi koji su otišli raditi u strane zemlje vratili i to je tema kojom vršim pritisak prilikom svakog razgovora sa onima koji kreiraju državnu politiku jednako kao i savez petorice župana čiji je konkretni rezultat početak investicije gradnje brze pruge od Kotoribe i Čakovca do Zagreba. Projektna dokumentacija se već izrađuje, država se zadužila sa 2 mlrd kuna i za taj projekt te će se on sasvim sigurno i dogoditi – rekao je Posavec.

Nadalje, Darko Horvat (HDZ) pismenim putem zatražio je od župana da se očituje na problematiku tematskih sjednica županijske skupštine te hoće li međimurski župan tijekom godine prihvatiti inicijativu HDZ-a o sazivanju tematskih sjednica poput demografije, gospodarstva i sl. Župan je prihvatio inicijativu no podsjetio vijećnika Horvata kako nije župan taj koji saziva sjednice županijske skupštine već to čini predsjednik skupštine.

Franjo Cimerman (HDS) osvrnuo se na problematiku školstva, odnosno upisnih kriterija te kriterija kod ocjenjivanja školaraca gdje neke škole imaju vrlo strogo ocjenjivanje i malo odlikaša a djeca iz nekih škola su zakinuta jer djeca s poklonjenim dobrim ocjenama upisuju gimnazije i druge teške škole, koje kasnije ne mogu završiti, a neka talentirana djeca s puno boljim predznanjem završavaju u školama gdje ne mogu ispuniti svoje želje ili potencijale. Što županija poduzima, i što kani poduzeti oko nepravednosti i neuravnoteženosti kriterija ocjenjivanja?“. Također, vijećnik Cimerman zatražio je u pisanom obliku i poslovanje Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Vijećnica Ivančica Somođi (HDZ) referirajući se na medijske napise pitala je župana ima li ravnatelj županijske bolnice njegovu podršku na što je župan rekao kako svatko onaj tko je ravnatelj županijske ustanove ima podršku jer u protivnom ne bi bio ravnatelj. Vijećnicu je zanimao način prikazivanja izvješća o radu ustanova na što joj je odgovoreno kako su ona rađena po unaprijed utvrđenoj metodologiji koja vrijedi za sve ustanove u Hrvatskoj.

Vijećnik Matija Žugec (HDZ) postavio je pitanja vezano uz završetak sportske školske dvorane u Orehovici i o načinu i kriterijima podjele uskrsnica umirovljenicima te upozorio na činjenicu da su bonove dobili neki sa visokim inozemnim mirovinama dok neki kojima to zasigurno više treba su ostali zakinuti. Župan je odgovorio kako se dvorana u Orehovici planira završiti do dana općine krajem svibnja a što se tiče uskrsnica zatraženo je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje popis umirovljenika koji zadovoljavaju zadane kriterije što su oni i dostavili.

Ako se desila pogreška u nekim slučajevima to samo govori o neuređenosti državnih institucija koji nisu u stanju voditi točne i ažurne podatke čime se dovodi u sumnju službena statistika o prosjeku mirovina u Međimurju. Vijećnica Borka Bunjac (Živi zid) upozorila je na netransparentnost javnih natječaja u poduzeću “Međimurske vode” jednako kao i činjenicu kako tvrtka ostvaruje veliku dobit no dio radnika radi za minimalac. Također je zatražila pisani odgovor kolika je potražnja za stranim radnicima u Međimurju.

Vijećnica Snježana Sabolek (Živi zid) pitala je župana što može učiniti da se na nekim sjednicama općinskih vijeća spriječi nepotizam, diskriminacija te se one odvijaju bez nazočnosti medija. Župan je odgovorio da jedino može apelirati na predsjednike vijeća ili načelnike da sjednice predstavničkog tijela budu otvorene i javno dostupne poput sjednica županijske skupštine čiji se aktualni sat snima, pišu opširna priopćenja, postoje tonski zapisi i transkripti rasprava po svim točkama.

Vijećnik Nino Vrhar (Živi zid) upozorio je na problem rada Zavoda za hitnu medicinu u noćnim terminima te se osvrnuo se na problem zagađivanja međimurskih šuma divljim deponijama otpada te je postavio pitanje županu postoji li kakav mehanizam da se čuvarima prirode daju veće nadležnosti u sankcioniranju zagađivača prirode.

Župan je odgovorio da svi koji imaju bilo kakav problem ili kritiku vezanu uz rad bilo koje županijske institucije, a osobito zdravstvene, da ga osobno upozore na određeni slučaj jer se svaki takvi slučaju detaljno ispituju i provjeravaju. Za konkretno pitanje tražit će se očitovanje ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu a čuvanje prirode od zagađenja i sprječavanje nastanka divljih deponija je u ingerenciji komunalnog redarstva općina i gradova i policije. Vijećnik Matjaš Oršuš (SDP) uputio je apel za povećanje plaća u Međimurju kako bi pripadnici Romske nacionalne manjine imali interes raditi a ne živjeti od socijalne pomoći te se interesirao o aktivnostima Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije.

Pitanje Policijskoj upravi Međimurskoj uputio je Josip Puklavec (HNS) upozoravajući na svakodnevne prometne gužve te zatražio veći angažman prometne policije u regulaciji prometa na kritičnim točkama. Na temu Županijske bolnice Čakovec, osvrnuo se vijećnik Goran Kozjak (HDZ) kojeg interesira što se do sada poduzelo od strane bolnice i Županije kao vlasnika kako bi zadržali postojeće i privukli nove liječnike. Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Sonja Tošić Grlač odgovorila je kako postoji niz mjera poput subvencioniranje kredita, sufinanciranje specijalizacija, financiranje edukacija, novčane stimulacije, gradnja vrtića u krugu bolnice, stvaranje kvalitetnijih infrastrukturnih uvjeta. Ukoliko postoje još neki prijedlozi Županija će ih sigurno razmotriti.

Vijećnik Siniša Šalamon (Reformisti) postavio je pitanje ima li županija pregled aktualnog stanja u poljoprivredi s podacima o veličini, vrsti i kategoriji zemljišta te koliko je općina i gradova pokrenulo proces povrata državnog poljoprivrednog zemljišta pod svoje upravljanje a temeljem novog Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem. Vijećniku Šalamonu je elaborat o svim traženim podacima o stanju u međimurskoj poljoprivredi predao zamjenik župana Josip Grivec koji je i najavio kako će upute, rasprava i način implementacije novog Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem biti tema prvog slijedećeg Kolegija gradonačelnika i načelnika.

Vijećnik Ervin Vičević (Reformisti) zatražio je pisani odgovor od Središnjeg državnog ureda za sport zašto u Međimurju u kojem živi 17 500 sportaša gdje se godišnje obavi 35 000 pregleda svakih 6 mjeseci, se ne može prihvatiti potvrda pregleda obiteljskog liječnika, s obzirom da oni imaju za svakog pojedinca potpunu zdravstvenu dokumentaciju, a sam Zakon ne omogućava provedbu takvog rješenja već to pravo imaju samo liječnici s certifikatom, a njih je vrlo malo.

Cijene pregleda u Prelogu podignute su s 125 kuna na 220 kuna, Čakovcu je cijena 250 kuna, a dok je cijena pregleda na Medicini sporta, Poliklinika u Zagrebu na Borongaju tek 40 kuna. Vijećnik Ivica Baksa (Reformisti) postavio je pitanje kada će biti sanirana prometnica kroz naselje Pribislavec na što je odgovoreno da najkasnije do 01.svibnja i posljednji 16. vijećnik Mladen Čonka (HSS) je predložio da se naplata parkirnih karata na parkiralištima uz Županijsku bolnicu ukine ili da karta vrijedi cijeli dan jer je teško pacijentima u bolnici svakih sat vremena odlaziti produžiti parking zbog čega nerijetko dobivaju kazne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije