PREDSJEDNICA: ‘Medimurje je primjer svima po mnogočemu’

– Međimurska županija može biti primjer uspjeha u Hrvatskoj po mnogo čemu. Ona je primjer da turizam ne mora biti glavna grana na koju se Hrvatska oslanja.

Industrijska proizvodnja i prerađivačka industrija koju imate ovdje u Međimurju i činjenica da privlačite strana ulaganja, primjer su za Hrvatsku – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Međimurskoj županiji.

Jedan od ključnih razloga uspjeha Međimurja jest, dodala je, to što se ideološke podjele stavljaju po strani i sve je usredotočeno na sadašnjost i budućnost.

Sastala se sa županom Matijom Posavcem.

– Najviše smo razgovarali o apelu Vladi da se promijeni porezna politika radi čuvanja dostojanstva radnika. Mi nemamo problema s nezaposlenošću, naša stopa je 5,8 posto, ali boli nas, ne samo Međimurje nego sjever Hrvatske, što je 18 posto niža prosječna plaća od državnog prosjeka.

Veće plaće, povećanje neto plaće, čuvanje dostojanstva radnika i rasterećenje nameta gospodarstvu one će koji su trbuhom za kruhom otišli u inozemstvo vratiti u domovinu – rekao je Posavec.

Županija ima spremne projekte vrijedne oko pola milijarde kuna, čeka natječaje i evaluaciju, no sve, upozorio je, ide presporo.

– Županije mogu biti nositelji razvoja svoje sredine u smislu iskorištenosti fondova, kako bi ona i na nacionalnoj razini bila iznad sadašnjih 33 posto – dodao je župan koji je predsjednicu zamolio i za pomoć u fleksibilnijoj komunikaciji s ministarstvima, posebno oko cestogradnje i nabavljanja medicinske opreme.

– Mnogo je primjera dobre prakse i izazova koji su pred nama i založit ću se kod Ministarstva zdravlja i Ministarstva prometa za projekte koji su na čekanju – napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da je posebno važno pitanje privlačenje novca iz EU fondova.

– Mislim da smo iz ovog financijskog razdoblja koje još traje naučili lekcije da nismo, pogotovo na počeku, bili previše učinkoviti i da vjerojatno nismo dobro ispregovarali na koji način će se koristiti sredstva iz EU fondova.

Treba naučiti lekcije i primijeniti ih u pregovorima za buduću financijsku perspektivu za Hrvatsku. Taj proces treba decentralizirati i prebaciti na županije koje mnogo bolje mogu prepoznati projekte koji će doista uspjeti i koji su nužni – rekla je.

U Županijskoj bolnici Čakovec otvoren je obnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije. U zdravstveni sustav Međimurja ulaže se 140 milijuna kuna, a uređenje Odjela rodilišta jedan je dio tog investicijskog ciklusa.

– Veseli me vidjeti ove moderne prostore koji izgledaju svjetski. Rodila sam dva puta, jednom u Hrvatskoj i poslije u Americi, i vidim da se približavamo zapadnim standardima i da ih dostižemo – rekla je predsjednica nakon otvaranja uređenog Odjela rodilišta Županijske bolnice Čakovec.

Na pitanje o demografskim mjerama koje može potaknuti, rekla je da je kroz posjete županijama i izmještanja ureda mnogo naučila o stanju na terenu.

– Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to neće biti moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama – istaknula je.

Na pitanje hoće li sazvati zajedničku sjednicu, odgovorila je da će o tome razgovarati s predsjednikom Vlade. Mislim da je korektno da s njim osobno razgovaram, a ne da mu šaljem poruke preko medija – dodala je.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

– Posljednjih dana predsjednik Vučić i ja nismo komunicirali, no susreli smo se usput u Skopju, na sastanku procesa Brdo – Brijuni.

Bili smo uljudni jedno prema drugome, no nismo ulazili ni u kakve razgovore. Mislim da ovo stanje treba smiriti, u interesu je i jedne i druge države da razgovaramo o budućnosti, a o prošlosti utoliko što moramo riješiti otvorena pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom.

Moramo pokazati tu odgovornost jer obitelji koje traže svoje nestale to zavrjeđuju. Tu je i pitanje jurisdikcije, granice, arhiva, sukcesije i ostalog.

Stavila bih naglasak na pozitivno, a to je činjenica da naši gospodarstvenici žele ulagati i poslovati sa Srbijom koja je naše prirodno tržište – zaključila je Grabar-Kitarović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije