FOTO Svečano proslavljen 21. rođendan Općine Dekanovec

U jutarnjim satima 13. svibnja 2018. godine povodom 21. rođendana općine Dekanovec započeo je bogati program događanja.

Ribičkim druženjem SRD “Mure” Dekanovec “Pre jaki glavi” na rijeci Muri započeo je program obilježavanja proslave Dana Općine Dekanovec.

Proslava je dalje nastavljena u Domu kulture Dekanovec gdje je dvorana bila premala da primi sve goste i mještane.

Uz zvukove Limene glazbe Dekanovec doček gostiju i mještana posebno su dočarali učenici Područne škole “Florijana Andrašeca” Dekanovec koji su formirali kolonu, obučeni u narodne nošnje te tako uveli goste i mještane u dvoranu.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali folklorna skupina KUU Florijan Andrašec, Limena glazba Dekanovec, mali folkloraši iz PŠ “Florijana Andrašeca” Dekanovec i učenici PŠ “Florijana Andrašeca” Dekanovec započela je svečana sjednica općinskog vijeća.

Općina Dekanovec započela je svoj samostalan i nimalo lak hod prema boljim uvjetima života našeg mjesta, koje je svojevrsnim postepenim napretkom rezultiralo bogatim sadržajima, kulturnim, političkim, društvenim, obrazovnim, tradicijskim vrijednostima, a ponajviše radišnim ljudima koji žele i znaju, ljudima s ciljem i perspektivom te vjerom u održiv razvoj svog malog okruženja– time je svoj govor započela predsjednica općinskog vijeća Suzana Petak, zahvalivši brojnim mještanima i gostima koji su uveličali svečanost a među njima su srdačno pozdravljeni župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, načelnici Podturna Perica Hajdarović, Domašinca Mario Tomašek, zamjenica načelnika općine Belica Marija Prekupec, vijećnici u Županijskoj skupštini Međimurske županije te predstavnici javnih poduzeća, ustanova i institucija.

Općina Dekanovec je već unazad par godina pod posebnom državnom skrbi, međutim zbog indeksa razvijenosti prijašnjih godina nisu bili potpomognuti što je rezultiralo skromnim proračunskim sredstvima.

Ipak općina Dekanovec laganim koracima razvila se u sredinu poželjnu za život svakog čovjeka. Više o tome rekao je dugogodišnji načelnik općine Dekanovec Ivan Hajdarović – općina je već godinama usmjerena na “projekt ljudi” koji je usmjeren na sve stanovnike općine.

Tako se roditeljima isplaćuje 1000 kuna za svako novorođeno dijete, a svoj djeci koja polaze vrtić sufinancira se boravak u vrtiću.

Puno se toga radi da se pomogne posebice mladim obiteljima u rasterećenju troškova oko školovanja djece.

Briga o mladima jedan nam je od prioriteta te se sufinancira prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, studentima se isplaćuju stipendije.

Godinama radimo na brendiranju imena Florijana Andrašeca, pa je tako i najduža ulica u Dekanovcu nazvana po njemu. Florijan Andrašec od velikog je značenja za povijest našeg mjesta pa smatram da je i prigodno da škola nosi njegovo ime.

Općina od samog početka puno ulaže u školu i pomaže u svim situacijama u kojima može.

Između ostalog načelnik je istaknuo: Imamo pripremljeno niz projekata za kandidiranje na natječaje za EU fondove, a za mene najznačajniji je Dom zdravlja – rekonstrukcija postojeće stambeno – poslovne zgrade u Dom zdravlja ne bismo li u nju smjestili liječničku i stomatološku ordinaciju te ljekarnu.

Smatram da je Dom zdravlja u Dekanovcu preko potreban i da je od velikog značenja prvenstveno za mještane Dekanovca, ali i za okolna mjesta.

Drugi strateški projekt za razvitak Dekanovca je izgradnja vatrogasnog doma u poduzetničkoj zoni, a pored novog prostora za vatrogasce želja mi je i izgradnja višenamjenske sportske dvorane koju će koristiti rekreativci, udruge te Područna škola “Florijana Andrašeca” u Dekanovcu.

Dvorana bi se gradila tik uz postojeće sportske terene u Poduzetničkoj zoni. Poput drugih općina, i nas iščekuje izazov izgradnje kanalizacijske mreže, a potom i sanacija prometnica a dovršetak ovog projekta predviđa se za 2023. godinu.

Želja mi je najmlađim mještanima osigurati novo mjesto za bezbrižnu igru kroz projekt uređenja i postavljanja dječjeg igrališta.

Župan Matija Posavec čestitavši mještanima njihov dan, zahvalio je na čuvanju imena i ostavštine Florijana Andrašeca brojnim manifestacijama koje organiziraju u Područnoj školi, zbog čega ona odnedavno ponosno nosi ime Područna škola “Florijana Andrašeca” Dekanovec.

Podržavši sve ideje i napore za daljnjim razvojem općine, župan je rekao kako su u županijskom proračunu osigurana sredstva za dogradnju škole dok je preduvjet za otvaranje ambulante rekonstrukcija i dogradnja prostora u kojem će biti smještena.

Načelnik općine Dekanovec donio je odluku o dodjeli javnih priznanja udrugama i pojedincima na području općine Dekanovec koje su svojim radom doprinijele razvitku općine, uveličale mnoge manifestacije te sačuvale kulturne i umjetničke vrijednosti mjesta.

Udruge i civilna društva te općinske manifestacije temelj su života u općini te svojim radom pridonose razvoju cjelokupnog društva.

Zahvaljujući njima pronosi se glas o Dekanovcu diljem Hrvatske i svijeta.

Zahvalnice su na svečanoj sjednici primili: DVD Dekanovec, KUU Florijan Andrašec, LD “Fazan” Dekanovec-Podturen, Limena glazba Dekanovec, NK “Mladost” Dekanovec, SRD “Mura” Dekanovec, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Podturen Dekanovec, Tatjana Pintarić i PŠ “Florijana Andrašeca” Dekanovec.

Kako je ujedno i 13. svibnja Majčin dan Općina Dekanovec priredila je iznenađenje svim majkama pa su tako učenici PŠ “Florijana Andrašeca” Dekanovec uručili ručno izrađene cvjetove mamama i svojim prigodnim recitacijama posvećenim majkama upotpunili program.

Cvijeće su ručno izradile Ljubica Đurkin i Nada Tomašek. Ova lijepa gesta izmamila je mnogim majkama osmijeh na lice.

Svečanost je završila druženjem ispred Doma kulture gdje su vatrogasci DVD-a Dekanovec demonstrirali pokaznu vježbu, a ljubitelji sporta uživali su na sportskim terenima gdje se odvijala utakmica između NK “Mladost” Dekanovec i “Borac PMP” Turčišće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije