KOLUMNA: Mladi Hrvati i dalje odlaze u svijet za poslom i sigurnom plaćom

Hrvatska apsolutno ide u pogrešnom smjeru, što najbolje osjećaju mladi ljudi, koji svakodnevno odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom i sigurnom plaćom. Kao i prethodnu Vladu i ovu novu to previše ne zanima jer se bavi sama sa sobom, čemu najviše pridonosi MOST koji je sam svoj i svojim postupcima zadržava stanje kakvo je bilo za prethodne, do sada najnesposobnije hrvatske vlasti.

Na varaždinskom groblju u utorak je pokopan monsinjor Blaž Horvat, dugogodišnji župnik u Kotoribi i dekan Donjemeđimurskog dekanata, a pred ovogodišnje umirovljenje rektor Varaždinske katedralne crkve. Prečasnog Blaža Horvata upoznao sam početkom 90-tih godina minulog vijeka kao donjemeđimurskog dekana i pamtim da mi je kazao kako smo svi u novom okruženju, i Katolička crkva i novinari, te da svi moramo paziti što činimo, govorimo i pišemo, naglasivši kako novinari imaju veliku odgovornost u stvaranju novih odnosa nakon skoro polustoljetnog jednoumlja.

Pamtim ga kao vrlo dobrog svećenika, korektnog sugovornika, velikog i skromnog čovjeka i rodoljuba, koji je izuzetno skrbio za Hrvate katolike u susjednoj Mađarskoj. Sprovod je oproštaj od čovjeka koji odlazi na drugi svijet, ali i prigoda susresti mnoge ljude koje smo iz mnogo razloga izgubili iz svagdašnjosti ili ih zbog drugih stvari rjeđe susrećemo.

Susreo sam i pozdravio mnoge međimurske i varaždinske svećenike i vido kako se dobro drže umirovljeni župnici Blaž Tota, Ivan Kozjak, Vinko Halovanić i Josip Horvat, svećenici koji su jako puno napravili za Crkvu i Domovinu. O Uskrsu je novinare na pojedine propuste i nedostatke upozorio zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić i mogu reći kako je u mnogo čemu bio u pravu. Nikada samo zbog toga što sam novinar nisam bio zagovornik kolegijalnosti u svakom slučaju i trenutku i stoga sam uz kardinala jer sve što je kazao istina je i vrijeme je za promjene u novinarskom poslu za dobro ljudi, vjere i domovine.

Na Uskrsni ponedjeljak u 17 sati bio sam na benzinskoj postaji u Murskom Središću a tamo su bila i četiri kombi vozila njemačkih registarskih oznaka, a iz njih je izašlo, a nakon izvjesnog vremena se vratilo i krenulo prema Njemačkoj 32 mladih ljudi. Pitao sam mladiće kamo idu, a odgovor je bio kako idu za poslom i sigurnom plaćom jer ovdje u Hrvatskoj i Međimurju više nikome ne vjeruju, pogotovo ne poslodavcima koji za malo plaće žele puno rada.

Kazali su kako su razočarani u državne službe, kako vide da nikoga od vlasti ne zanima kako rade i žive ljudi te da ne vide nikakvu perspektivu. Nije se teško složiti ovakvim mišljenjima i tvrdnjama i nije ovo slučaj samo u Međimurju, ali ovdje vidim i znam što se događa i sve je u Međimurju drugačije nego to tvrdi i predstavlja župan i njegovi suradnici. Istina je kako problemi ogromne većine mladih i drugih zaposlenih i nezaposlenih nikoga od vladajućih na svim razinama ne zanima.

Oni se bave sami sa sobom i eventualno o EU fondovima, koji donose novac, ali odnose vjeru da smo sami spremni stvarati, proizvoditi i prodati. Očito je da ovu novu Vladu, kao i dosadašnju, najnesposobniju u povijesti Hrvatske previše ne brine što uskoro u Hrvatskoj neće biti Hrvata, jer i ona se bavi kadroviranjem i to uglavnom zapošljavajući one i onakve koji su upropastili Hrvatsku. Na primjer, Matu Granića u Uredu predsjednice države. Je li Granić mlad, školovan i perspektivan ili mu je mjesto u mirovini?

Na svekoliku žalost raznih BBB, Hajduk vječno živi, Hej slaveni navijača, Nacionala i poglavito isušitelja močvare u Hrvatskom nogometnom savezu, radiomehaničar iz Dubrave sa svojim vatrenima ne zna za poraz. Ujedno močvara u završnicama raznih EU prvenstva ima nekoliko selekcija, a europskim velikanima ima mnogo igrača.

Ovo s uvođenjem igrača koji ne smiju ili ih nema u zapisniku za utakmice Dinama protiv Anderlechta i Hrvatske reprezentacije protiv Estonije, nikako nije slučajnost. Sve sam uvjereniji kako su tu umiješani prsti isušavatelja močvare HNS-a sa ciljem da se našteti Hrvatskoj koja je od svih zemalja bivše zajedničke tvorevine najuspješnija u nogometu. To što se dogodilo u Bruxellsu i Zaprešiću ne može se dogoditi niti u jednom međimurskom klubu gdje klubove i zapisnike vode amateri, a ovi iz Dinama i HNS-a su itekako dobro plaćeni za posao koji obavljaju, vidi se kako i za koga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije