KOLUMNA: Sluganstvo se Hrvatskoj još jednom nije isplatilo

Na Eurosong koji u stvari to već odavno nije, Hrvatska je poslala Ninu Kraljić s pjesmom Ligthouse kojoj su autori Austrijanci, a izvedena je na engleskom jeziku. Kao i većina Hrvata i Hrvatica smatrao sam kako se Hrvatska na Eurosongu treba predstaviti pjesmom hrvatskih autora i na hrvatskom jeziku. Sluganstvo se još jednom nije isplatilo, a uspjeh na reality showu The Voice kojim se Nina ponosi nije nekakva potvrda kakvoće i uspjeha.

Nakon više od 500 godina posvećena je župna crkva u Svetom Jurju na Bregu za što je zaslužan sadašnji župnik velečasni Ivica Puškadija, koji je ispravio nenamjernu pogrešku, propust, nevoljnost ili neznanje svojih brojnih prethodnika. Za mene je velečasni Ivica Puškadija ne samo župnik nego institucija, jer je u zaista teškim vremenima za mjesnu Crkvu učinio mnoga velika djela.

Obnovio je srušenu građevinu i živu crkvu koja se očituje svake nedjelje i blagdana velikm brojem na Svetim misama. Posveta crkve u Svetom Jurju na Bregu je značajan događaj za sve ljude u Međimurju, bez obzira bili oni vjernici ili nevjernici, jer crkva u Svetom Jurju na Bregu je crkva koju svi vole, njome se ponose, tugovali su kada se urušila i radovali kada je obnovljena. U ovoj crkvi tajno u predvečerja i noći za vrijeme komunizma, krštena su i vjenčana djeca mnogih komunista i zbog toga vjera u Katoličku crkvu u Međimurju nikada nije prestala biti vodiljom kroz svakodnevni život.

Samo su dvije crkve u Međimurju koje svima pripadaju, crkva u Svetom Jurju na Bregu i crkva Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Sveti Martin na Muri narednih desetak dana biti će u žarištu domaće i europske javnosti jer se tu na pripremama za Euro 2016. u Francuskoj nalazi Hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Ante Čačića i njegovih pomoćnika Josipa Šimunića i Ate Miše. U Termama Sveti Martin sve vrije od znatiželjnika iz drugih država, koji su došli snimiti Vatrene, njihove protivnik eu Francuskoj.

Spremaju se programi i meniji za Turke i Čehe ali i druge goste koji će osim snimanja naših reprezentativaca upoznavati Sveti Martin na Muri i o njemu govoriti po svuda. A upravo to želi i voli općinski načelnik Franjo Makovec, najzaslužnija osoba što ‘kockasti’ formu za Euro bruse upravo u međimurskoj prijestolnici turizma, gastronomije i nogometa.

Negdje drugdje za Eurosong se pripremala Nina Kraljić, a rezultat toga je skroman učinak, makar naziv pjesme, njezini autori i jezik na kojem je izvedena nisu hrvatski. Smatram kako je Hrvatska na Eurosong, koji usput rečeno to odavno više nije, trebala poslati pjesmu hrvatskog naziva, na hrvatskom jeziku i hrvatskih autora.

Pjesma koju ne razumije dvije trećine hrvatskih državljana nije mogla ostvariti zapaženi uspjeh, pa makar je izvodio puno poznatiji pjevač od loše odjevene Nine Kraljić, koja treba shvatiti kako uspjeh na reality showu The Voice i nije nekakva preporuka i potvrda kvalitete. Sluganstvo tuđem jeziku nije se isplatilo i stoga, ako nismo u stanju poslati hrvatsku pjesmu koja bi sadržavala hrvatsku povijest, stvarnost i vrijednosti ne zaslužujemo bolji plasman. Nismo ništa bogatiji kao i prošle dvije godine kada nas nije bilo na Eurosongu, a Ninu i njezinu pjesmu nisu razumjele niti ‘komšije’ pak su izostale tradicionalne balkanske više ocjene.

Hvala Bogu što se u Hrvatskom saboru okupio kvorum i što je Domoljubna koalicija s pozitivnim i mislećim partnerima Stipi Mesiću ukinula pravo na ured i što će Mesić biti iseljen iz Grškoviće kao i njegov pokojni uzor Tito s Pantovčaka. Naravno Stipe živ, a ne u kipu ili intarziji, ali zauvijek. Sramotnom presudom bez dokaza na petogodišnji zatvor hrvatski sud osudio je Tomislava Merčepa, samo zato što je od JNA i četnika branio svoju Domovinu Hrvatsku.

Ništa čudno od hrvatskog suda koji je vrlo djelotvoran, učinkovit i opak kada treba sudi hrvatskim braniteljima ili kada donosi odluke o deložacijama ljudi koji su zbog ratnih posljedica ostajali bez radnih mjesta i plaća i ne mogu plaćati obveze. Domoljubna koalicija i misleći partneri trebaju što prije u red dovesti sudove, primiriti bahate odvjetnike, od vrha do dna počistiti USKOK i DORH, ukinuti ili urediti ovršni zakon i zaštiti mnoge hrvatske vrijednosti.

Kažu međimurski ‘titoisti’ kako će 25. svibnja u Kumrovcu ‘potući’ po broju nazočnih Bleiburg. Potukli su njihovi idoli sve rekorde Bleiburga i Kumrovca na Križnom putu 1945. pa i 1946. godine, tako da ovaj koji se očekuje 25. svibnja može biti samo na razini šabačkog vašara.

Već sada, a tek slijede Otvoreni podrumi, rekorde nadmašilo je ovogodišnje Urbanovo na Međimurskoj vinskoj cesti, ma koliko to smetalo nekima koji misle kako je boraviti u međimurskom vinogorju samo pijenje. Svima preporučujem da pročitaju prigodnu vrlo kvalitetnu knjižicu Lista ‘Međimurje’ posvećenu Urbanovom i shvatiti će koliko je za međimurskog čovjeka vino puno više nego tekućina koja se ispija.

Ne znam što je na uspješnom Urbanovom u Štrigovi tražio Hrvoje Maleš najneuspješniji predsjednik splitskog Hajduka, kojeg će Osjećani pokušati spasiti od ispadanja iz I. hrvatske lige kamo su ga usmjerili upravo Hrvoje Maleš i sljedbenici. Niti uz pomoć USKOKA i DORHA koji su pozatvorili braću Mamić, Hajdukovci se nisu Dinamu uspjeli približiti. Zapravo nisu niti Rijeci koja se kao i Dinamo bavi nogometom, a ne politikom poput Splićana.

Vidimo se na Otvorenim podrumima i Vatrenima u Svetom Martinu na Muri, gdje se stvaraju i slave hrvatske vrijednsoti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije