Čakovečki teniski as Franjo Punčec

Na današnji je dan (5. siječnja) 1985. u dalekom Johannesburgu umro rođeni Čakovčanin Franjo Punčec. Njegovo ime povezujemo uz tenis i današnji teniski klub u Čakovcu koji zasluženo nosi njegovo ime. Punčec je rođen 22. studenog 1913., a kao dijete sakupljao je loptice članovima teniskog kluba ČSK.

Ubrzo se zainteresirao za taj sport, a prvi reket morao je napraviti sam.

Ubrzo nakon što su uvidjeli njegov talent, od spomenutoga kluba dobio je prvi pravi, ali polovni reket, obuću i hlače. Sam u svojim sjećanjima govori kako su mu bile prevelike, ali to ga nije spriječilo da nastavi dalje. Ubrzo je osvoji prvi turnir, a nakon što je nastupio u Zagrebu postalo je jasno o kakvom se talentu radi.

U Zagrebu ga je među prvima zapazio Antun Dembić, koji ga je pozvao da ostane u Zagrebu i tamo trenira. Ipak, otac ga nije pustio te je ostao trenirati u Čakovcu, gdje vrijedi spomenuti ime Géze Legensteina koji mu je bio trener.

Prerastao je Čakovec i prelazi u Zagreb u tadašnji klub Concordiu. Godine 1931. postaje juniorski državni prvak Kraljevine Jugoslavije, a seniorski prvak i prvi tenisač na državnoj ranglisti bio je od 1933. do 1939.

Ekipno su tzv. četiri mušketira, Josip Palada, Franjo Kukuljević, Dragutin Mitić i on, rezultatski najuspješnije razdoblje doživjeli u razdoblju od 1936. do 1939. u International Lawn Tennis Challenge, natjecanje koje nakon Drugog svjetskog rata nosi naziv Davis cup. Nakon što su igrali dva finala 1936. i 1938., konačno su 1939. u finalu europske zone pobijedili nacističku Njemačku.

Pojedinačno, Punčec je osim sedmerostrukog naslova državnog prvaka, dva puta 1938. i 1939., bio polufinalist Wimbledona, 1938. polufinalist Roland Garrosa, a osvajao je naslove, između ostaloga, u Monte Carlu i na međunarodnom prvenstvu Skandinavije 1938. i Indije 1940. godine.

Pred početak Drugog svjetskog rata bio je najbolji europski tenisač i četvrti na svjetskoj rang listi te prvi Hrvat uopće koji je dospio na svjetsku rang listu. Nakon rata 1947. emigrirao je najprije u Kairo, a kasnije u Južnoafričku Republiku gdje i umire 1985. godine. Uvršten je na popis deset najvećih hrvatskih sportaša dvadesetoga stoljeća.

Literatura:

Internet:
http://proleksis.lzmk.hr/55722/
http://www.cakoveconline.com/arhiva-vise.asp?id=816
http://www.puncec-tenis.com/images/stories/A5_POVIJEST_igrai_kluba.pdf
http://www.strategija.org/najkraca-istorija-jugoslovenskog-tenisa/
http://www.vecernji.hr/tenis/cetiri-hrvatska-musketira-813030
https://en.wikipedia.org/wiki/1936_International_Lawn_Tennis_Challenge

Ivan Vuk, mag. hist. (1987.), magistar povijesti. Od 2012. doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Područje njegova posebnog interesa je hrvatska (međimurska) povijest s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije