KOLUMNA I, to nije sve…

I, to nije sve… (Ova rečenica nije iz tv-prodaje – ovo je stvarnost!)

Tek slijede iznenađenja.

Jer, kakva nam je trenutna politička scena, uz psihijatre-političare, ne bi nam škodio i pokoji, al’ ne bilo kakav, političar-psiholog.

I, to nije sve…

Dakle, ovako: vrag je, kažu, u detalju. Ako je tako, prvo valja skužiti detalj, ispravno ga protumačiti i doskočiti mogućem problemu.

I, ma kolikogod, ‘noć imala svoju čudnu moć’ majstorom se ne postaje preko noći, niti kad se nekome digne…, recimo, lijeva obrva. Majstorstvo se, dragi moji, uči. Uči se od boljih od sebe. Uči od ponajboljih neke određene struke.

I, to nije sve…

Svaki politički ‘kapitalac’ će reći da je ‘politika umijeće mogućeg’, da se znanje i političke vještine stječu dugogodišnjim napornim radom na terenu, odnosno, u izbornoj bazi. Pa tko shvati – shvati. Tko ne shvati – široko mu, političko, polje.

Da, i još samo jedan detalj; razlika, između nešto ‘umjeti’ od nešto ‘znati’, ili nešto ‘htjeti’ ostvariti, je ogromna, nedostižna.

I, to nije sve…

Prirodnu nadarenost, odnosno talent, kao ključni faktor nečijeg uspjeha u poslu, ne treba zanemariti. Jer, u našoj visokoj politici, više nego je očito da nema svatko dara za ‘pudara’, odnosno, nije svatko za političara.

Naravno, nije svatko ni za pilota. Premda, i političar i pilot sanjaju neke svoje visine; jedni sanjaju prevoziti ljude, drugi, ako je ikako moguće ‘vozati i izvozati’… političkog takmaca, ili, ako baš treba, izbornu bazu.

I, to nije sve…

Što je to u politici tako privlačno i zbog čega je, poput magneta, našim ljudima politika tako privlačna?

A, možda, baveći se politikom, pojedinci postaju važne javne osoba, osobe koje se pita za mišljenje, osobe često viđene u biranom društvu, a možda i zato što uz minimum uloženog truda, od politike jako dobro žive?

I, to nije sve…

Za profesionalno bavljenje politikom, kao stalnim zanimanjem, rekli bi ljudi, treba biti ‘rođen’, treba imati ‘nos’.

Nije dovoljno za saborskom govornicom tek nešto ‘bubnuti i ostati živ’. A, neprestana saborska grmljavina ni dugouhog zeku neće preplašiti, a kamoli prepredenog lisca koji – prikradanjem u travi preplašenom zeki ili na grani šćućurenom pokislom fazanu – kao buku bez efekta, grmljavinu koristi da omasti brk.

Jer, grmljavina bez munje je puko mumljanje neba. Munja je ta koja para nebo, munja bljesne, munja i najmračniji kutak osvijetli, osvijetli i lukavog lisca i smrdljivog tvora koji – zaslijepljenim kokošjim sljepilom – kokicama se prikradaju u nekom ‘kokošinjcu’?

I, to nije sve…

Dobar, korektan i sposoban političar samo je onaj koji umije slušati, koji umije čuti i koji umije razabrati što se, oko njega i, u društvu zbiva.

A, biti takav političar nije ni lako ni jednostavno, dok postati vještim polemičarom, dobrim strategom, izvrsnim taktičarom koji – s druge strane pregovaračkog stola, prekaljenim političkim‘mačorima’ – uvjerljivo tumači zakonske ‘začkoljice’.

Imati takvu razinu političkog znanja i umijeća pregovaranja – e, za to je potrebno proliti mnogo znoja i pojesti dosta ‘žganaca’, inače…

Jer, bez prirodne nadarenosti (talenta), ni visoko obrazovanje i iz petnih žila upinjati se prikazati političkim ‘pravednikom’ – ni uz najsvetije molitve, ne garantira uspjeh.

I, to nije sve…

Iskrenošću, pa i pred najbližim suradnicima, ništa, ili gotovo ništa, se ne postiže. Jer, izdaja bilo čega ili bilo koga uvijek dolazi od nekoga ‘svoga’.

Lukavstvo i diplomatska retorika, vladanje činjenicama od presudnog su značaja za uspjeh. Prema svima i prema svakome, oprez je na prvome mjestu.

I, to nije sve…

Naime, politički ‘majstori svog zanata’ i najmanju neopreznost, nekog političkog nevježe i takmaca, iskoristit će za vlastiti probitak.

Samo politički naivac ili ‘glumac’ – uvjeren u svoje poštenje, kao jedino ispravno poslanje – i najbolji plan će proćerdati, povjerivši suparničkoj strani svoju namjeru.

Čuli ste?! 40 (četrdeset) i kusur milijardi kuna‘Agrokor’ je dužan…

I to nije sve… Bit će toga još…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije