Vijesti / Općenito
Općenito
EVA KRHAČ u Sloveniji gradi znanstvenu karijeru u području organizacije

EVA KRHAČ u Sloveniji gradi znanstvenu karijeru u području organizacije

Ako netko zna kako funkcionira organizacija ne samo poduzeća, nego i kako na najbolji mogući način iskoristiti svaki aspekt, onda je to svakako Eva Krhač (26). Ova magistra organizacije iz Novakovca trenutno živi i radi u slovenskom Kranju kao asistentica na Fakultetu za organizacijske znanosti u Kranju Sveučilišta u Mariboru. Ujedno je i polaznica doktorskog studija na istom fakultetu za područje organizacije i menadžmenta poslovnih i radnih sustava.

Organiziranje je oduvijek bilo dio nje

Kada se osvrne na svoje djetinjstvo, Eva primjećuje da je oduvijek bila sklona organizaciji, no nije ni slutila do kakvih će je uspjeha to dovesti.

 – Sve oko mene oduvijek je bilo organizirano, moja soba, moj rokovnik… Također me od malih nogu zanimao poslovni svijet i često sam kao mala govorila da ću jednog dana biti poslovna žena. Tijekom školovanja mijenjala sam područja kojima sam se željela baviti, ali uvijek je nekako skrivena ostala želja za otkrivanjem tajne o djelovanju poduzeća kao jedne cjeline, otkrivanjem recepta kako upravljati poslovanjem cijelog poduzeća – prisjeća se Eva.

Zato je i upisala studij Organizacije i menadžmenta u susjednoj Sloveniji, gdje se upoznala s područjima kao što su reinženjering poslovnih procesa, operativno upravljanje proizvodnjom, procesiranje prodaje i dostave, proučavanje fizičkih i kognitivnih učinaka na čovjeka, projektiranje i izgradnja sigurnih radnih mjesta, izračun i ocjenjivanje uvjeta za rad, skrb za kontinuiranu kvalitetu procesa, uspostavljanje vitke proizvodnje, održavanje i dostupnost, logistika i mikrologistika, održivi razvoj i ekologija.

Tijekom studija nizala je uspjehe pa je dva puta bila svrstana među 5% najboljih studenata u svojoj generaciji, te je primila dvije Dekanove nagrade. Također je i godinama sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u Portorožu pod pokroviteljstvom Fakulteta, gdje je s kolegama osvojila drugo mjesto u tzv. poster sekciji, posebnom dijelu natjecanja u kojem studenti na posteru izlažu svoje rezultate istraživanja.

Zaposlenje na fakultetu

Osim toga, bila je aktivna u brojim projektima, predavanjima i vježbama. Bila je i demonstratorica, predsjednica studenata u Studentskom domu, članica tima u projektu „EkoFOV“, a na trećoj godini vođa tima u projektu u sklopu Fakulteta pod pokroviteljstvom Europskog socijalnog fonda, Ministarstva za obrazovanje, znanost i sport Republike Slovenije, Javnog fonda Republike Slovenije za razvoj kadrova i stipendije te institucija iz sfere gospodarstva.

Takav trud i znanje nisu mogli proći nezapaženo pa je Evi još prije nego što je magistrirala ponuđeno radno mjesto na matičnom fakultetu.

– Početkom druge godine magistarskog studija na katedri se pojavila potreba za novim asistentom, a profesor s kojim sam tijekom studija najviše surađivala, preporučio je mene. Slijedili su pozivi na razgovore s ostalim profesorima na katedri, a nakon toga i ponuda za posao. Prihvatila sam ponudu, završila sve ispite, obranila magistarski rad i sljedeće godine započela s radom – govori nam Eva.

Njezin posao danas se sastoji od tri dijela – držanja vježbi studentima, istraživačkog dijela i rada na projektima, a tu su i obaveze doktorskog studija. Studentima drži vježbe iz područja poslovnih procesa i područja menadžmenta kvalitete, a za nju su od posebnog interesa napredno prilagođavanje opskrbnih politika pomoću rudarenja podataka s raznim informacijskim sustavima, vitki pristupi za proizvodnju te indikatori zdravstvenih usluga i učinkovitost procesa u zdravstvu. 

Priznaje da joj je vođenje vježbi najlakši dio posla, no u početku se našla u neobičnoj situaciji kada su s druge strane katedre bili njezini dojučerašnji studentski kolege. Ipak, u tome joj je pomoglo dugogodišnje iskustvo pomaganja kolegama u učenju pa je vrlo brzo shvatila kako nastavno gradivo učiniti zanimljivim i razumljivim za svakog studenta.

Rituali za uspješan radni dan

Iako joj radno vrijeme službeno traje osam sati dnevno, to nikada nije tako i u praksi, kao ni kod bilo kojeg drugog znanstvenika. Kako bi ipak pronašla ravnotežu među svojim brojnim obavezama, drži se nekoliko rituala.

 – Ujutro prvo provjeravam e-poštu, a potom krećem u realizaciju zadataka za taj dan. Prioritete postavljam tako da se svaki dan bavim s maksimalno dva dijela svog posla pa kombiniram pedagoški i istraživački dio ili istraživački dio i rad na nekom projektu. Tako sam mnogo produktivnija. Osim toga, sve što mogu, odmah odradim taj dan i ne odgađam za sutra. Na poslu nastojim odraditi sve što se tiče studenata i projekta kako bih večeri mogla posvetiti svome doktorskom studiju – pojašnjava nam Eva.

U svemu tome motivira je želja za novim znanjem te stalnim osobnim i profesionalnim razvojem, a i njezin mentor kaže da ga je uvijek fasciniralo kako je Eva uvijek kod svake nove nepoznanice tražila rješenja, a odustajanje nije bilo opcija.

Dakako, ima dana kada je i njoj teško, no u tim trenucima joj je, kako i sama kaže, najveća motivacija njezina starija sestra Ana Krhač Levačić, o kojoj smo također pisali, a koja privodi kraju doktorski studij u Münchenu i to s 20-mjesečnom bebom.

Projekti za bolju zajednicu

Sestra i želja za stalnim radom na sebi, ali i za radom u zajednici oduvijek su je motivirali na akciju pa je tako još prije nekoliko godina Eva organizirala vrlo uspješnu humanitarnu priredbu za djecu s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, što joj je jedan od najdražih projekata na kojima je radila.

Također je ponosna i na projekt kojem je na fakultetu posvetila posljednju godinu, a u sklopu kojeg je oformljen laboratorij u jednoj od predavaonica.

– Laboratorij za inženjering poslovnih i produkcijskih sustava je simulacija djelujućeg poduzeća, u kojem studenti imaju priliku upoznati procese prodaje, nabave, planiranja, razvoja, logistike i proizvodnje te mogu razvijati usluge i izrađivati prave proizvode. Studenti pomoću pridobivanja poslovnih i inženjerskih znanja preko laboratorija mogu upoznati djelovanje cijelog poduzeća, što je, kako se pokazalo, odlična odskočna daska za kasnije zaposlenje studenata – kaže nam Eva.

Upravo su takvi projekti, kao i mogućnost studentskih praksi, ali i jednostavnog zapošljavanja u sklopu studentskih poslova, ono što će mladima vrlo brzo nakon fakulteta osigurati posao u Sloveniji, što u svojoj okolini primjećuje i Eva.

Punjenje baterija u slovenskoj prirodi i na putovanjima

Iako su joj radni dani dupkom ispunjeni, uspijeva pronaći i vremena za ono što je najviše opušta, a to su svakako putovanja, bilo da je riječ o jednodnevnim izletima ili nešto dužim putovanjima. Tijekom studentskih dana obišla je veći dio Europe, a posebno su je se dojmila putovanja u Škotsku, Irsku, skandinavske zemlje, Baltik i europski dio Rusije.

Jednako je tako opušta i boravak u prirodi, za što je idealno područje na kojem živi.

– Jako mi odgovara tzv. 'gorenjska mentaliteta'. Ljudi ovdje ne pridaju toliku važnost materijalnim dobrima, ali zato znaju uživati vikendima. Ljeti se mnogo vremena provodi na moru, u planinama ili na putovanjima izvan Slovenije, a zimi svi odlaze na skijanje ili koji drugi zimski sport. Priroda je ovdje prekrasna i prava šteta bi bila ako se to ne iskoristi – kaže Eva, a svi koji su barem nekoliko puta posjetili bilo koji dio Slovenije znaju o čemu govori.

Samo nebo joj je granica

Iako je već i do sada postigla iznimne uspjehe u vrlo mladoj životnoj dobi, Eva ima i velike planove za budućnost koji su uvijek nanovo vezani za konstantni rad na sebi.

– Tijekom doktorskog studija želja mi je ići na razmjenu studenata i dio obaveza odraditi negdje vani. Naravno, u narednih nekoliko godina želim završiti doktorat, a nakon toga još su sva vrata otvorena.

Najviše me privlači ideja postdoktorskog studija. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali svjesna sam da ću u jednom trenutku morati odabrati istraživački dio ili rad na projektima u gospodarstvu – zaključuje Eva Krhač. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!