RADIONICA SAMOOBRANE Policajac Ante Goleš uči žene kako se suprotstaviti nasilju

U jesen ove godine navršit će se tri godine od kada je, s malim prekidima, 30-godišnji Ante Goleš, policijski službenik Interventne policije PU međimurske počeo provoditi edukacijske radionice samoobrane za žene. One se momentalno odvijaju u Fitness sudio FitLife i Aquila fitness centru u Čakovcu te rekreacijskom centru DG-Sport u Prelogu.

Ante je nakon završene srednje škole upisao Policijsku akademiju u Zagrebu. Već 9 godina radi kao policijski službenik Interventne jedinice policije PU međimurske. Od 2013. do 2015. godine sudjelovao je na regionalnim i međunarodnim natjecanjima u pokaznim vježbama iz tehnika fizičkog sprječavanja nasilničkog ponašanja.

– Sudjelovao sam tri godine zaredom na otvorenim prvenstvima Policijske akademije u svladavanju policijskog poligona pješačkih prepreka. 2015. godine zajedano s kolegom proglašen sam putem vašeg portala za Naj policajca PU međimurske.

Od 2014. godine dio sam tima koja predstavlja PU međimursku na raznoraznim natjecanjima iz samoobrane. Student sam kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. U veljači ove godine završio sam tečaj, gdje sam stekao zanimanje instruktor fitnesa u teretani. Od 2011. godine sam aktivni član Judo kluba Zrinski u Čakovcu – kaže Ante o sebi.

Od kada datira Vaša vezanost edukacija žena za samoobranu?
– Moja vezanost edukacije žena za samoobranu počela je na jesen 2014. godine i trajala je godinu dana, kada sam morao pauzirati kroz zimsko razdoblje 2015. godine zbog poslovnih obaveza. Nazad sam krenuo s radionicama samoobrane za žene na jesen 2016. godine.

Zbog čega se ta ideja rodila?
– 2014. godine počeo sam trenirati u fitness studiu moje prijateljice, fitness instruktorice Ivane Posavec koja mi je predložila, pošto treniram borilačke sportove, da napravim radionicu samoobrane za žene u njezinom studio. Odaziv žena na radionici je bio odličan i tako se zapravo rodila ideja da se u sve to uključim.

Opišite aktivnosti koje u svezi toga provodite?
– Vježbe koje provodim na radionicama uzete su iz raznih borilačkih vještina. Od udaračkih tehnika iz boksa i krav mage, izvođenje poluga na zglobovima ruku iz aikida, te raznoraznih tehnika oslobađanja od zahvata i rušenja na pod iz juda. Isto tako na zagrijavanju radimo vježbe koje potiču eksplozivnost i izdržljivost kao što su kratki sprintovi, brza promjena smjera kretanja, skakanje preko vijača, marinci, čučnjevi sa skokovima i druge vježbe.

Koje najčešće preferirate?
– Najčešće preferiram udaračke tehnike i tehnike oslobađanja od hvatova jer smatram da su to najbitniji elementi u samoobrani za žene.

Koliko je žena prošlo edukaciju?
– Po mojoj procjeni kroz radionice koje su se odvijale u Čakovcu, Prelogu, Donjem Kraljevcu i Zadru prošlo je više od 150 žena.

Kako je prihvaćaju?
– Žene jako dobro prihvaćaju tehnike koje im se pokazuju, jer se na radionicama pobija onaj stereotip da je žena slaba i da se ne može osloboditi ako je uhvati jači muškarac. Vježbaju tehnike za koje je bitna eksplozivnost i snalažljivost. Tako da su zapravo iznenađene koliko su jake i spretne, a da toga niti nisu bile svjesne. I da, posebno uživaju u radu s fokuserima, gdje rade udaračke tehnike.

Koliko vremena, odnosno koliko vježbi polaznica mora proći da može reći da bi se mogla suprotstaviti napadaču?
– U samoobrani kao i ostalim borilačkim vještina, latinska izreka da je ponavljanje majka mudrosti, je nepisano pravilo broj jedan. Znači jedan element da se pravilno izvede i to pogotovo u realnoj i stresnoj situaciji treba vježbati toliko dugo dok tijelo praktički automatski, bez razmišljanja izvede taj pokret. Za to trebaju mjeseci ponavljanja istog pokreta. To ovisi od osobe do osobe. Po mojoj procjeni trebalo bi barem 3 mjeseca vježbati 2 puta tjedno da se osnovni elementi savladaju i da neke kretnje postanu automatske.

Koji obrazovni profil žena polazi edukaciju?
– Radionice samoobrane polaze većinom žene raznih obrazovnih profila, ali najviše ima žena s visokom stručnom spremom, odnosno, VSS. Od psihologinja, profesorica, direktorica firmi, socijalnih radnica, studentica…

Surađujete li s kojim udrugama?
-Da, dogovorena je suradnja s udrugom ‘Zora’. Isto tako cilj mi je povezati se i s ostalim udrugama i ustanovama koja se zalažu za ljudska prava i nenasilje.

Vaš savjet, poziv ostalima da se priključe…
– Najbolja prevencija nasilja nad ženama je podizanje svjesnosti da nasilje zapravo postoji. Na radionicama ne rade samo fizički načini obrane, već se govori i educiraju žene na koje preventivne načine izbjeći moguće napade. Tako da, dođite na radionice koje se odvijaju subotama u jutarnjem terminu od 10 do 12 sati, a mjesta održavanja radionica potražite na facebook ili instagram stranici Woman self-defense Čakovec, jer radionice se održavaju na više mjesta. Dođite i naučite se obraniti!- poručio je na kraju naš sugovornik.

Naše sugovornice, polaznice radionica, Nives, Natali i Petra – svaka je na svoj način opisala motiv dolaska na radionice, no sve se je svelo u jedno da u njima jača osjećaj samopouzdanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije