IZMEĐU MURE I DRAVE

NASTAVAK DOBRE SURADNJE Rovinj i Šenkovec primjer povezivanja lokalnih jedinica iz Istre i Međimurja

Posebno raduje iskazani interes naših partnera iz Istre za međimurske proizvode

Nedavni “Dani Istre u Međimurju”, osim produbljivanja suradnje dviju županija, bili su prilika i za razgovore o zajedničkom interesu pojedinih općina i gradova. Tako su, dajući dodatni zamah procesu započetom prije četiri godine, svoje poveznice nastavili razvijati Općina Šenkovec i Grad Rovinj te Općina Nedelišće i Grad Vodnjan, a najavljeno je i povezivanje Općine Sveti Martin na Muri s Gradom Porečom.

Dvodnevno druženje u “Mamici” iz Pušćina bilo je prilika za prezentaciju istarskih vina i gastronomskih specijaliteta, ali i međimurske kuhinje i vinske ponude. Predstavnici županija, općina i gradova, predvođeni županima Matijom Posavcem i Valterom Flegom posjetili su 2.BIO GI forum u LifeClass Termama Sveti Martin, a za zajedničkom stolom našli su se i predstavnici istarskih i međimurskih OPG-ova.

Načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, kao jedan od domaćina skupa, zadovoljan je njegovim rezultatima.

– S Rovinjem surađujemo već neko vrijeme i vjerujem da ćemo uskoro naše prijateljstvo formalizirati i sporazumom. S kolegom Markom Paliagom, gradonačelnikom Rovinja, te njegovim zamjenikom Kristijanom Damjanićem, ujedno predsjednikom udruge AgroRovinj, analizirali smo dosadašnje projekte, ali prije svega razgovarali o zajedničkim interesima u budućnosti.

Budući da su istarska iskustva u turizmu znatno veća od naših itekako će nam dobro doći njihova pomoć i savjeti u razvijanju cikloturizma, ali i drugih turističkih aktivnosti na području naše općine – rekao je Horvat.

S načelnikom je suglasan i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Šenkovec  Nino Hren.

– Uz čelne ljude Rovinja s nama su bili i član njihovog Odbora za gospodarstvo, turizam i ugostiteljstvo Stanislav Briškovski, ravnatelj tamošnje strukovne škole “Eugen Kumičić” Emil Nimčević i predsjednik Upravnog odbora udruge AgroRovinj Goran Trojanović, tako da smo razmijenili iskustva u različitim područjima, od obrazovanja do gospodarstva.

Posebno raduje iskazani interes naših partnera iz Istre za međimurske proizvode, pa smo započeli razgovore o mogućnosti plasmana proizvoda naših OPG-a u tamošnje turističke i trgovačke lance. Zasad je iskazan konkretan interes za bučina ulja Uljare Šenkovec i voćne rakije OPG-a Petković, ali siguran sam da je to tek početak suradnje koja otvara velike mogućnosti plasmana različitih poljoprivrednih proizvoda na istarsko tržište – riječi su pročelnika Hrena.

Dogovori o budućoj suradnji na svim razinama konkretizirat će se kroz zajedničke EU projekte, sajamske nastupe, povezivanje turističkih zajednica i daljnju promociju gospodarskih potencijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije