IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA SELNICA ‘Općinama treba jača državna potpora, a slovenski model pokazuje da je to moguće’

Uvođenjem glavarina i drugih prihoda koji su ovdje namijenjeni lokalnoj samoupravi i mi bismo, bez problema, pokrivali sve troškove te imali sasvim dovoljno novca za investiranje i razvoj

Slovenski model financiranja općina po mojem je mišljenju mnogo realniji od našeg  i odraz stvarnih potreba svake općinske sredine, pa bi bilo vrijedno barem ga razmotriti, zaključio je nakon posjeta slovenskoj Općini Radenci načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Općinama treba jača državna potpora, a slovenski model pokazuje da je to moguće

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, sa svojim suradnicama Emilijom Kos, Bosiljkom Oletić i Gordanom Vugrinec Tomšić, u utorak je boravio u radnom posjetu Općini Radenci.

S ukupno 5.500 stanovnika, čiji se prosjek primanja kreće oko 1.150 eura mjesečno, ova slovenska općina prošle je godine baratala proračunom od 4,9 milijuna eura, dok će ove godine kroz općinsku blagajnu proći impozantnih 9,2 milijuna eura.

Napola u šali, a napola ozbiljno načelnik Općine Radenci Roman Leljak, koji je na ovu dužnost izabran prije nepuna tri mjeseca, kaže da je ovakvo povećanje proizašlo iz toga što njegov prethodnik nije mnogo radio.

Općina je dosad uglavnom pokrivala fiksne troškove, koji iznose otprilike 4,5 milijuna eura godišnje, a mi smo povjerenje građana dobili baš zbog toga jer smo obećali pokretanje investicijskog vala i ovim proračunom, koji obuhvaća i značajne prihode iz europskih fondova, to i ostvarujemo već ove godine.

Veći dio novca izdvojit ćemo za obnovu prometnica i uređenje pješačkih staza u Radencima, uz izgradnju još jednog velikog kružnog toka, dok smo za 1,2 milijuna eura kupili vinski podrum na Kapeli, smješten 40 metara pod zemljom, gdje ćemo urediti Muzej vinarstva, a iznad njega izgraditi novi Dom kulture. 

Analizirajući izvore proračunskih prihoda svog kolege, načelnik Vičević naglasio je kako naši općinski čelnici mogu samo sanjati tako izdašnu potporu. U Sloveniji nema županija, ističe Vičević, a država je podijeljena na 212 općina od kojih svaka dobiva glavarinu u iznosu od 560 eura po stanovniku.

Glavarina se dobiva čak i za one koji rade u inozemstvu, a u Radencima je to čest slučaj zbog blizine Austrije, pod uvjetom da imaju prebivalište na području općine. Općinske prihode čine i porez na nekretnine, porez na dobit, porez od igara na sreću i turistička taksa.

Uz povećane prihode dolaze i neke obveze, primjerice financiranje vrtića i pokrivanje materijalnih troškova škola, ali još uvijek ostaje sasvim dovoljno da, neovisno o državi, možete potpuno samostalno planirati vlastiti razvoj. Osim toga i za kreditno zaduživanje nije potrebna suglasnost države, tako dugo dok zaduženost ne prelazi polovicu proračuna.

Osobno se zalažem za sustav u kojem bi država, uz općine, bila podijeljena na osam regija, pri čemu bi Međimurje bilo jedna od njih, ističe Vičević. Regije bi, međutim, imale primarno protokolarnu ulogu, a u praktičnom smislu imale bi značaj pri kandidiranju projekata za europske fondove. 

Naš sustav čini mi se racionalnijim od hrvatskog, nadovezuje se Leljak, ali svaki model ima svoje specifičnosti koje treba uvažavati. Daleko od toga da je ovdje sve bajno, što u velikoj mjeri ovisi i o načinu na koji vodite općinu. Iako sam ovdje svega nekoliko mjeseci, naišao sam na prilično velike otpore zadirući u neke odnose koji se godinama nisu mijenjali, a bili su na štetu naših mještana.

Tako smo do sada imali situaciju da je vodovodom i kanalizacijom  koncesijski upravljalo privatno poduzeće, a ja sam odlučio da ćemo osnovati vlastiti komunalni pogon čiji će djelatnici biti zaposlenici općine. Do sada su naši žitelji plaćali kubični metar vode po 0,69 eura, što je koncesionaru donosilo dobit od 400 tisuća eura godišnje.

Racionalizacijom poslovanja koje treba biti pozitivno, ali bez dobiti kakva se dosad ostvarivala, cijenu kubika vode možemo smanjiti na 0,41 eura, što je četrdesetak posto manje nego do sada. Ponekad se desi i da država na nas svali obveze kojima kupuje socijalni mir, pa su tako nedavno plaće u vrtićima porasle za dva platna razreda, što nam je izdvajanje za naša dva vrtića povećalo s dosadašnjih 600 na 691 tisuću eura godišnje.

Bez obzira na to i dalje ćemo pomagati roditeljima kao i dosad. Ekonomska cijena boravka u vrtiću iznosi 380 eura, od čega općina sufinancira 70-80 posto. Pri tome se držimo socijalnog kriterija, pa postotak sufinanciranja određujemo na temelju imovinskog cenzusa svake obitelji.

Previše smo centralizirani, zaključuje Vičević. Prečesto se o nama odlučuje na razinama gdje se malo zna o konkretnim potrebama i problemima naših sredina. Našu svakodnevicu nitko ne poznaje bolje od nas samih i trebali bi u mnogo većoj mjeri imati mogućnost i samostalnost u donošenju odluka o sadržajima i smjeru u kojem se želimo razvijati.

Slovenski model pokazuje da je to moguće i ne vidim razlog zbog kojeg njegove najbolje značajke ne bismo primijenili i kod nas. Uvođenjem glavarina i drugih prihoda koji su ovdje namijenjeni lokalnoj samoupravi i mi bismo, bez problema, pokrivali sve troškove te imali sasvim dovoljno novca za investiranje i razvoj.

Nakon razgovora s načelnikom Leljakom, delegacija Općine Selnica obišla je vrhunski uređene prostore u kojima je smještena Općina Radenci, a njezini djelatnici razmijenili su iskustva sa svojim slovenskim kolegama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije