IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA BELICA Načelnik Zvonimir Taradi: ‘Razvijamo naš brend i ulažemo u mlade’

- Belički kalamper brendirat ćemo i ubuduće te još snažnije ulagati u razvoj turizma na našem području, rekao nam je načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

Za većinu je krumpir, kod nas je kalamper, ali kako god ga zvali činjenica je da trećina hrvatske proizvodnje ove poljoprivredne kulture dolazi iz Belice. Ne čudi zato što su mu tamo podigli spomenik, skladali himnu i posvetili festival, a u brendiranju međimurskog kalampera najznačajniju ulogu imala je Općina Belica, na čijem je čelu još od 2005. godine načelnik Zvonimir Taradi.

Iako im je krumpir svojevrsni zaštitni znak, načelnik Taradi kaže da, uz punu podršku poljoprivrednim proizvođačima, vode brigu o razvoju Belice i Gardinovca i u svim drugim segmentima te, između ostaloga, planiraju dati puno jači zamah turizmu u oba općinska naselja.

Krumpir je već odavno belički brend. Čime se još ponosite?

– Na području naše općine godišnje se proizvede oko 45 tisuća tona krumpira. To je nešto više od polovice ukupne proizvodnje u Međimurju i trećina hrvatske proizvodnje. Naravno da ovi podaci, sami za sebe, govore koliko je ova poljoprivredna kultura važna za ovdašnje proizvođače, ali i ukupni razvoj općine.

Zbog toga smo mnogo napora uložili u brendiranje međimurskog beličkog kalampera, a to ćemo činiti i ubuduće. Primarno smo poljoprivredna sredina, pa našim poljoprivrednicima pomažemo pri financiranju ispitivanja i podizanja kvalitete tla, kao i u rješavanju niza drugih problema. Istovremeno, snažno potičemo poduzetnički duh i aktivnosti te je dobro poznato da su neki od najvećih međimurskih poduzetnika svoj put započeli upravo ovdje u Belici.

Također se ponosimo našim udrugama, pa je tako Limena glazba Belice jedna od najzaslužnijih za revitalizaciju puhačkih orkestara u Međimurju. Tu je i naš KUD s brojnim sekcijama, a zapaženu ulogu imaju i udruge žena, umirovljenika, kao i DVD-i iz oba naselja.

Što su bile najznačajnije aktivnosti u protekloj godini?

– Naš primarni projekt bila je dogradnja dječjeg vrtića. Za tu namjenu prošle nam je godine iz europskih fondova odobreno oko 2,5 milijuna kuna. U vrijeme kada mladi u velikom broju odlaze iz Hrvatske, ovakve su nam investicije nasušno potrebne, kako bismo stvorili uvjete za njihov ostanak, jer nema pametnijeg ulaganja od onog u našu djecu. Također smo financirali priključak koji je žiteljima Belice omogućio pristup širokopojasnom internetu, a ove godine, nakon što se provede anketa o interesu, isto planiramo i u Gardinovcu.

Kroz natječaj WiFi4EU osigurana su sredstva za bežične internetske pristupne točke, koje ćemo u Belici strateški rasporediti u blizini škole i općine. Prostore općinske uprave preselili smo u središte Belice, dok smo našu bivšu zgradu ustupili na korištenje vatrogascima i drugim udrugama. Postavljena je i LED rasvjeta, uređena dječja igrališta u oba naselja, dok je u Gardinovcu uređena dvorana Društvenog doma i obližnji park.

Uređene su ograde na grobljima u Belici i Gardinovcu, u što smo uložili 150 tisuća kuna, dok je 300 tisuća kuna izdvojeno za uređenje poljskih puteva. Općina redovito financira studentske stipendije, unatrag pet godina mladim obiteljima dajemo naknade za novorođenčad, a posljednje tri godine izdvajamo i po 15 tisuća kuna kod kupnje starijih kuća, odnosno za njihovu obnovu.

Koji su osnovni ciljevi i planovi za 2019?

– Očekujem da će dogradnja vrtića biti završena do 1.ožujka. Želja nam je da se uz OŠ Belica uredi atletska staza vrijedna 1,8 milijuna kuna, a u beličkom sportskom parku europskim sredstvima planiramo izgraditi novu zgradu za sportska društva te urediti postojeće na lokaciji NK BSK. U Ulici braće Radić gradit će se pješačka staza i urediti oborinska odvodnja za što je proveden natječaj te će, po službenom odabiru, započeti radovi čim to dozvole vremenski uvjeti.

Planiramo otvoriti, odnosno produžiti, Ulicu Ivana Mažuranića, čime će se znatno bolje povezati Radnička i Mažuranićeva ulica i značajno skratiti put do škole školarcima iz tog dijela mjesta, a ujedno rasteretiti promet u Radničkoj. Nastavit ćemo raditi na razvoju našeg brenda, što bi trebalo dati veći zamah turističkim aktivnostima u oba naselja, gdje ćemo urediti eko-etno kuće, pri čemu bi ona u Belici trebala objedinjavati Muzej krumpira i tržnicu.

Sve su to projekti koji će se realizirati u tekućoj godini. Program gradnje jedinstveno podupiru svi vijećnici, a i naš dosadašnji razvoj obilježila je odlična suradnja općinske uprave, vijećnika, naših udruga i samih mještana. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije