SIR nije nimalo loš za vaše zdravlje

Izgleda da je mišljenje kako je sir loš za vaše zdravlje ipak pogrešno. Istraživači su došli do tog zaključka nakon što nisu pronašli nikakvu vezu između jedenja mliječnih proizvoda i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

Čak i punomasni sir, mlijeko i jogurt – koje se često izbjegava zbog visokog sadržaja zasićenih masti – ne povećavaju rizik od smrti ili stanja poput koronarnih bolesti srca, prema pregledu 29 različitih studija koje uključuju gotovo milijun sudionika.

– Postoji široko rasprostranjeno, ali pogrešno uvjerenje da mliječni proizvodi općenito mogu biti loši za vaše zdravlje – rekao je istraživač Ian Givens, professor na Reading University.

– Dosta je prostora u medijima u zadnjih 10 godina posvećeno tezi kako zasićene masti povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nije tako – rekao je za The Guardian.

Dosadašnje smjernice su da muškarci ne jedu dnevno više od 30 grama zasićenih masti, a žene ne više od 20 grama. To je bila loša vijest za ljubitelje sira – ako bi dvoje ljudi podijelilo na primjer 250 grama camemberta, oboje bi unijeli oko 19 grama zasićenih masti.

Ali sudeći po studiji objavljenoj u časopisu European Journal of Epidemiology, ukupna potrošnja mliječnih proizvoda nije se mogla povezati s povećanim rizikom od moždanog udara i srčanog udara.

U istraživanju su analizirani rezultati studija provedenih u posljednjih 35 godina, koristeći informacije o zdravlju i prehrani čak 938,465 sudionika.

Također, prijašnje istraživanje koje je provelo norveško University of Bergen, pokazalo je kako masna hrana poput sira, maslaca i vrhnja ustvari može pomoći zaštititi ljude od srčanih bolesti kad je dio prehrane s ograničenim unosom kalorija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije