Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO U prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga otvorena izložba Ane-Marije Kralj
Studio Vipro

Merien King

FOTO U prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga otvorena izložba Ane-Marije Kralj

U prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, otvorena je, u petak, 29. studenog, izložba Ane-Marije Kralj.

Ana-Marija Kralj svoj je profesionalni umjetnički put započela u modnoj industriji te je već tijekom studiranja na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2013. godine osnovala brend Kralj i Krajina u partnerstvu s fakultetskom kolegicom Mirjam Krajina. Godinu dana radila je kao dizajnerica u poznatom modnom atelieru Xenia design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum te stvara metalnu umjetnost pod vlastitim brendom Merien King. Četvrtu samostalnu izložbu Ana-Marije Kralj u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorila je kustosica Iva Kožnjak.

Concept Ana-Marije Kralj donosi presjek njenog umjetničkog stvaralaštva. U svega nekoliko godina, od akademskog obrazovanja do danas, ostvarila se u modnom dizajnu, produkt dizajnu i likovnoj umjetnosti. U modnom dizajnu priklonila se avangardnim modelima i zanimljivim materijalima. Za svoj rad primila je priznanja, što govori o kvaliteti njezinih kreacija. Apstraktne slikarske tendencije primjenjuje u oblikovanju namještaja i dizajnira luksuzne komade namještaja. Specifičnost njezina izraza leži u oblikovanju djela od metala, koje naziva metalnom umjetnošću. Na razmeđu između slikarstva i skulpture, nalik prostornoj instalaciji, izrađuje post-enformelistička djela.

Postupak realizacije djela od metala ima gotovo najveću ulogu u procesu stvaranja kod Ana-Marije Kralj. Svaki umjetnički proces je jedinstven, kao i realizirano djelo. Metalna umjetnost rezultat je pažljivog likovnog izbora, preoblikovanja materije (inoxa, čelika, aluminija) s djelomičnim udjelom slučaja. Metali poprimaju novu dimenziju prozračnosti i otvorenosti, spajanjem nekoliko vrsta metala u jedinstvenu kompoziciju poput kolaža, slijevanjem boje po metalu što mu daje prividnu lakoću, dok u završnom produktu izaziva estetsko – umjetnički učinak.Intuitivna spontanost radovima Ana-Marije Kralj daje poseban pečat i svrstava je među inovativne umjetnike nove generacije. Izložba se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može razgledati do 17. siječnja 2020. godine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5963

Vezani članci

Reci što misliš!