Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
PRESTIŽNA NAGRADA Prelog među dobitnicima priznanja 'Gradovi za jednakost'
grad Prelog

GRAD PRELOG MEĐU NAJBOLJIMA

PRESTIŽNA NAGRADA Prelog među dobitnicima priznanja 'Gradovi za jednakost'

Grad Prelog primio je, u utorak 22. listopada, priznanje za sudjelovanje u projektu 'Gradovi za jednakost'

Svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su, ispred Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek te pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Miljenka Radović. Grad Prelog našao se među 14 gradova koji su sudjelovali u završnoj fazi ovog projekta, dok su u prvom krugu za projekt bila prijavljena 52 grada.

U okviru završnog događaja kojeg provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Udrugom gradova, nagrade su dodjeljene u Maloj vijećnici Hrvatskog Sabora, gradovima koji su pokazali volju i znanje da svojim građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje njihovih prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici.

Indeks 'Gradovi za jednakost' namijenjen je gradovima koji žele procijeniti svoj napredak u izradi i provedbi javnih politika, programa i aktivnosti usmjerenih ostvarivanju jednakosti među građanima.

Indeks mjeri njihovu razinu postignuća s obzirom na glavne funkcije koje gradovi imaju u ovom području: institucije predstavničke demokracije, pružatelja javnih usluga i poslodavca te im omogućuje da svoje rezultate usporede s onima drugih gradova koji su snaženje jednakosti usvojili kao svoj cilj.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama velikih i malih gradova čime se dodatno vodilo računa o različitim lokalnim okolnostima i kapacitetima gradova te se pokazalo da financijska sposobnost, iako bitna, nije presudna u naporima da se građanima omoguće kvalitetne, ravnopravne i učinkovite usluge i javne politike.

Svim su se okupljenima obratili Tulio Demetlika, predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, Goranka Lalić Novak, predsjednica Hrvatskog pravnog centra, zatim Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, dok je Indeks "Gradovi za jednakost" predstavila Heidi Eterović.

Odbor za nagrade, činili su Tulio Demetlika, Vedran Đulabić, Jadranka Nikolov, Lidija Pavić-Rogošić te Lora Vidović, a dobitnici nagrada za 2019. godinu su u kategoriji velikih gradova: Grad Zagreb, za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti, Grad Rijeka, za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti te Grad Pazin za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti. U kategoriji malih gradova nagrađeni su Grad Zabok za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti, Grad Labin, za drugu najbolje ocijenjenu praksu te gradovi Lepoglava i Petrinja za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti.

Za osobito istaknutu praksu u području jednakosti nagrade su primili Grad Rijeka, za program uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te Grad Pazin, za program aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – „Pazi(n), proračun!“.

Nagrade dobitnicima dodijelili su Goranka Lalić Novak, predsjednica Hrvatskog pravnog centra i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova. Priznanja za sudjelovanje, uz Prelog, primili su i Crikvenica, Drniš, Glina, Kutina, Labin, Lepoglava, Ozalj, Pazin, Petrinja, Rijeka, Varaždin, Zabok i Zagreb.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!