Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FESTIVAL MEDA U PRELOGU Izlagači će predstaviti svoj med od bagrema, lipe, livadni...
Ilustracija

SLASNE NAMIRNICE

FESTIVAL MEDA U PRELOGU Izlagači će predstaviti svoj med od bagrema, lipe, livadni...

Očekuje se da će ovaj Festival okupiti veliki broj pčelara te brojne ljubitelje ove slasne i zdrave namirnice

Na Trgu Slobode u Prelogu održat će se, u subotu 19. listopada, s početkom u 9:00 sati Festival meda u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga i Udruge pčelara Nektar.

Izlagači će predstaviti svoj med od bagrema, lipe, livadni med, šumski med. U glazbenom će programu nastupiti Krunoslav Lajtman i Martina Sabljak.

Ne zna se točno od kada ljudska vrsta koristi med, no postoje razni drevni zapisi i arheološki dokazi o upotrebi meda. U starim grobnicama u piramidama pronađeni su uz pokojnike vrčevi puni meda. Čak su i pokojnici balzamirani medom. Tada je pčela bila štovana pa je prikazan lik pčele na grbu starog Egipta, a neki od faraona nosili su titulu „Gospodar pčela“.

U Indiji se, 4.000 godina prije nove ere, med koristio kao lijek za sve i protuotrov u slučajevima ugriza otrovnih životinja. Muslimani su od davnina med koristili za liječenje. Prema Muhamedu se tako bolest mogla liječiti na tri načina, rezanjem, paljenjem i medom. I Hipokrat u svojima knjigama navodi recepte za liječenje s medom. U današnje vrijeme, tegla meda nalazi se u svakom domaćinstvu.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!