DUGA TRADICIJA SUSRETA

FOTO U Prelogu održani 26. Priločki folklorni susreti, čuvari tradicije oduševili pjesmom i plesom

Duga je tradicija ovih susreta, koje vrijedno organiziraju čuvari tradicije, običaja i međimurskog folklora, okupljeni u Kulturnoj udruzi Seljačka sloga iz Preloga

Subotnje predvečerje u Prelogu, bilo je proteklog vikenda, rezervirano za 26. po redu Priločke folklorne susrete, u organizaciji Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga. Duga je tradicija ovih susreta, koje vrijedno organiziraju čuvari tradicije, običaja i međimurskog folklora, okupljeni u Kulturnoj udruzi Seljačka sloga iz Preloga.

>> U Prelogu držani 26. Priločki folklorni susreti

Kulturna udruga “Seljačka sloga” Prelog osnovana je 1927. godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Sedamdesetak članova ove udruge djeluje u folklornoj, dramskoj, dječjoj i tamburaškoj sekciji. Krajem 2017. godine proslavili su 90 godina  rada i postojanja.

Tijekom tih devedeset godina, priločki je Ogranak Seljačke sloge postao jedno od najpoznatijih kulturno–umjetničkih društava, ne samo u Međimurju, nego i u Hrvatskoj kao istinski čuvari te baštine i ambasadori njezine prezentacije u zemlji i svijetu. Prije desetak dana, sami su sebi podarili i lijep poklon kao uvod u ovogodišnje susrete. Naime, realiziran je projekt “Izrada nošnji posavskog kraja” gdje je izrađeno 12 kompleta ženskih i muških narodnih nošnji posavskog kraja, uz pomoć Grada Preloga i poduzetništva “Izrada Nošnji Adriana Etno” iz Sesveta.

Ovogodišnji Priločki folklorni susreti održani su u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog, a plesu i pjesmi u dvorani prethodio je mimohod ulicama Preloga, uz tradicionalni posjet crkvi sv. Jakoba u Preloga.

U programu su sudjelovali dječja sekcija i starija sekcija Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te gosti, Tamburaški sastav KUD Strahoninec, Etno udruga “Zipka” Kumrovec, KUD Općine Donji Kraljevec, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje Lendava Slovenija, KUD “Hruševec Kupljenski”, Pjevački zbor Strahoninec te Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog, uz pratnju Tamburaškog sastava Udruge umirovljenika Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije