Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
VELIKA TRAGEDIJA Rijeka Drava oduzela je 14 života, tijela dvojice nikada nisu pronađena
Studio Vipro

SJEĆANJE NA STRADALE

VELIKA TRAGEDIJA Rijeka Drava oduzela je 14 života, tijela dvojice nikada nisu pronađena

Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina. Krenuli su preko rijeke rezati šibu potrebnu za vezanje kukurozovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci

U nedjelju 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga, dogodila se nezapamćena nesreća. U jednoj od najvećih europskih tragedija na rijekama, stradalo je četrnaestero ljudi, utopivši se u rijeci Dravi prilikom havarije njihova čamca. Kao i svake godine, tako će se i ove godine, misom i prigodnim spomenom kod kapelice Sv. Huberta, Prelog sjetiti ove tragedije svojih žitelja.

Obilježavanje će se ove godine održati u nedjelju, 15. rujna 2019. godine, s početkom u 17,30 sati. Nakon mise okupljeni će se u procesiji uputiti od kapelice do spomen-obilježja nazvanog 'Tragedija na Dravi', koje su 2008. godine podigli Grad Prelog i preloška župa sv. Jakoba. Nakon toga procesija će otići do korita rijeke, gdje će se uz pjesmu i molitvu položiti cvijeće i svijeće u vodu rijeke Drave.

Život su izgubili: Ivan Božek (ratar, rođen 1929. godine), Štefanija Božek (domaćica, rođena 1924. godine), Magdalena Kramar (domaćica, rođena 1894. godine), Mijo Lukačić (ratar, rođen 1889. godine), Andrija Malek (ratar, rođen 1912. godine), Ana Mikec (rođena 1938. godine), Antun Možek (ratar, rođen 1908. godine), Ivan Novak (ratar, rođen 1886. godine), Stjepan Novak (ratar, rođen 1900. godine), Margareta Pavčec (domaćica, rođena 1900. godine), Ivan Sinković (ratar, rođen 1938. godine), Stjepan Šestan (ratar, rođen 1921. godine), Ivan Zvornik (učenik, rođen 1936. godine) i Đuro Zvornik (zidar, rođen 1907. godine).

Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina. Krenuli su preko rijeke rezati šibu potrebnu za vezanje kukurozovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci. Rijeka Drava tada je postala grobnicom za četrnaestero ljudi, od kojih tijela dvojice nikada nisu pronađena. Vijest o katastrofalnoj nesreći munjevito se proširila Prelogom i Međimurjem i dugo ostala u pamćenju stanovnika Preloga.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!