Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
PRELOŽANI, POZOR! Uništavajte ambroziju i prijavite zakorovljene površine

OBAVIJEST IZ GRADA

PRELOŽANI, POZOR! Uništavajte ambroziju i prijavite zakorovljene površine

Ambrozija u posljednjih 20 godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Grad Prelog poziva sve vlasnike i posjednike zemljišta na provođenje mjera i aktivnosti usmjerenih na uništavanje ambrozije.

- Podsjećaju se svi vlasnici i posjednici zemljišta da su se obavezni pridržavati Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u cilju njezinog suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja. Mole se svi građani, da podatke o lokacijama zakorovljenih površina ambrozijom dojave u Grad Prelog, Glavna 35, 40323 Prelog ili na broj telefona 0993344416 (komunalni redar) - naglašavaju iz Grada Preloga.

Ambrozija u posljednjih 20 godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje  i jugoistočne Europe. Prvenstveno je problem jer je jedan od najagresivnijih izvora alergena te kao takva predstavlja zdravstveni problem za stanovništvo.

Svaki četvrti stanovnik planeta Zemlje pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije.

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. U našim krajevima niče sredinom travnja, cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Oprašuje se vjetrom.

Ambrozija obično raste pokraj putova i cesta, željezničke pruge, uz potoke i kanale, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama, uz rubove šuma, na svim neodržavanim površinama s dovoljno sunca.

Ambroziju je najbolje suzbijati mehanički čupanjem ili košnjom u vrijeme dok su biljke male. Uoči li se ambrozija u cvatu preporuča se biljku odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!