PREDAVANJE O CELIJAKIJI

FOTO Doktor Igor Šegović u Prelogu govorio o celijakiji i kako gluten oštećuje crijevne resice

Magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić govorila je i o velikom izboru namirnica koje prirodno ne sadrže gluten te o kontaminaciji istih kod pripreme

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske uspješno završila projekt pod nazivom “Kad hrana boli! Od sumnje do dijagnoze!” U sklopu projekta održana su dva predavanja stručnjaka  sa strane medicine u području gastroenterologije i sa strane nutricionizma. Dva stručnjaka među vodećima u Hrvatskoj na polju celijakije i bezglutenske prehrane. 

U prepunoj Multimedijalnoj dvorani  Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, prisutnima je zaželjela dobrodošlicu predsjednica Udruge Marija Goričanec te zahvalila domaćinu Gradu Prelogu na ocjeni projekta kao značajnog za razvoj civilnog društva i na odobrenim sredstvima.

Predavanja su održali dr. Igor Šegović, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane i magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić, osnivačica Healthy Meal standarda.

Dr. Igor Šegović govorio je o celijakiji, imunološki posredovanoj sistemskoj bolesti  koju izaziva bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu i piru, te bolestima povezanih sa celijakijom. Prisutnima je prikazao kako gluten oštećuje crijevne resice, kada posumnjati na celijakiju, na koje simptome treba obratiti pažnju  te postupak testiranja koji se provodi do postavljanja konačne dijagnoze.

Magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić govorila je o prehrani bez glutena kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije te o glutenu, njegovom sastavu te o negativnom učinku glutena na zdravlje. Upoznala je prisutne s svojstvima glutena, razlozima njegove sveprisutnosti u proizvodima  i prehrambenoj industriji. Mag. nutr. Diana Gluhak Spajić govorila je i o velikom izboru namirnica koje prirodno ne sadrže gluten  te o kontaminaciji istih kod pripreme.

Također  je naglasila važnost  da je bezglutenski obrok nutritivno izbalansiran te izbjegavanje industrijski procesuirane hrane. Da je tema predavanja bila zanimljiva dokazala su i brojna postavljena pitanja na koja su predavači vrlo rado odgovarali.

Predstavljeni su i bezglutenski proizvodi Bez-glutena.hr, distributer a iz Preloga.

Nakon predavanja svi prisutni su  mogli  uživati u bezglutenskim delicijama koje su pripremile članice Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske. Udruga je također pripremila edukativne letke, materijale o radu Udruge te brošuru o celijakiji i prehrani bez glutena. Udruga zahvaljuje predavačima na odličnim predavanjima i na ugodnom druženju svih sudionika. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije