Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
MUZEJ CROATA INSULANUS U srijedu se otvara izložba karikatura Ivana Haramije Hansa
Grad Prelog

PRELOG

MUZEJ CROATA INSULANUS U srijedu se otvara izložba karikatura Ivana Haramije Hansa

Djela iz zbirke izlažu se kroz travanj, mjesec smijeha, kako bi se izrazilo poštovanje ovom velikom umjetniku

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, otvorit će se u srijedu, 27. ožujka s početkom u 19 sati izložba karikatura iz Zbirke karikatura Ivana Haramije Hansa.

Ivan Haramija Hans rođen je u Prelogu, gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, smjer likovni pedagog. Radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u varaždinskom časopisu „Grabancijaš“, a nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu. Objavio je više od 12 000 karikatura.

Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi karikatura te je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Bio je urednik humorističkih listova, objavio je pet knjiga karikatura te ilustrirao više knjiga i publikacija. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista. Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja.
Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obitelj Haramija donirala je Zbirku karikatura Ivana Haramije Hansa u prosincu 2017. godine.

Djela iz zbirke izlažu se kroz mjesec travanj, mjesec smijeha, kako bi se izrazilo poštovanje ovom velikom umjetniku. Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!