Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Uspješna godina s puno aktivnosti za Nautički klub Labud iz Preloga
Studio Vipro

godišnja skupština

FOTO Uspješna godina s puno aktivnosti za Nautički klub Labud iz Preloga

Posebno su ponosni na svoju manifestaciju 'Lov na labuđe pero'

Najveselija i najbrojnija skupština neke udruge na području Preloga zasigurno je skupština Nautičkog kluba Labud. Labudovi nisu iznevjerili ni ovoga puta. Blizu stotinu članova i gostiju okupilo se, u subotu 23. veljače, u susjedstvu prostora Nautičkog kluba Labud, u prostoru Hotela Panorama Sportsko rekreacijskog centra DG Sport.

Izvješće o radu podnio je predsjednik kluba Davor Sokač, financijsko izvješće, blagajnica Klementina Srpak, izvješće Nadzornog odbora Ivan Višnić, a o planovima za 2019. godinu govorio je dopredsjednik Mario NaranđaU svom je izvješću predsjednik Davor Sokač govorio o brojnim aktivnostima Labuda. Utrka tradicionalnim dravskim čamcima poznata pod imenom „Lov na labuđe pero“ u organizaciji Nautičkog kluba Labud postala je ove godine punoljetna te je svojim 18. izdanjem, kao i svake godine početkom mjeseca srpnja okupila je veliki broj zaljubljenika u rijeku Dravu i vodene sportove.

Osim veslanja bila je organizirana „alka na vodi“ i nezaobilazno „pračkanje na priločki način“. Ove godine su članovi kluba posebno ponosni na neuobičajenog  gosta koji je ravno iz jezera došao posjetiti događanja uz vodu glavom, bradom i pojavom sam Pesjanek, kojeg se iz priča sjećaju stariji stanovnici našeg Preloga i okolnih naselja.  Radionica i pričaonica na temu Pesjaneka organizirana je u suradnji sa Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga (ravnateljicom Majom Lesinger) i Društvom „Naša djeca“ iz Preloga.

Na taj način se osim dosadašnjih aktivnosti na  očuvanja tradicije flojsanja na Dravi, starih tradicionalnih zanata i običaja nautički klub pridružio akciji oživljavanja i očuvanju od zaborava legende vezane uz rijeku Dravu. Članovi kluba sudjeluju aktivno i u drugim akcijama koje su organizirane u sportskom parku Vrbica i okolici, kao što su  Dan planeta Zemlje, Svjetski dan voda te uređenje okoliša i druge.Osim radnog dijela nautičari znaju i za opuštanje, pa tako obavezno sudjeluju u fašničkoj povorci ulicama Preloga,  često se organiziraju izleti koji su gotovo uvijek vezani uz vodu i puni su akcija kao što su rafting  ili spuštanje starim tokom rijeke Drave. Početkom rujna već tradicionalno Nautički kluba sudjeluje u obilježavanju tragedije iz 1953. godine, kada je u rijeci Dravi život izgubilo četrnaestero žitelja Preloga. Zatim su tu aktivnosti vezane uz Dane kruha i završna godišnja aktivnost, na otvorenom uz jezero te tradicionalna  kestenijada Nautičkog kluba Labud kojom se zatvara sezona aktivnosti kluba. 

Sve su pozdravili i gosti, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, direktor gradske tvrtke Marina d.o.o. Neven Hercigonja te predstavnici prijateljskih društava iz Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Središča ob Dravi (Slovenija). U kratkom kulturnom programu predstavio se Nikola Srpak, učenik 7. razreda Osnovne škole Prelog, sudionik ovogodišnjeg županijskog Lidrana te članovi Priločke amaterske scene, Dejan Novak i Vlado Kovač, s kratkim skečom „Ribička priča“. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!