POTPISIVANJE UGOVORA

PRELOG Domašinec, Martijanec i Podturen potpisali Odluku o pristupanju ‘Zero waste 2020.’

Direktor Pre-koma Siniša Radiković predstavio je rezultate u odvajanju otpada za 2018. godinu - najbolja je Općina Belica. Pohvalio je i radnike koji po suncu, kiši ili snijegu sakupljaju sve vrste otpada

Načelnici općina Domašinec, Martijanec i Podturen, Mario Tomašek, Dražen Levak i Perica Hajdarović potpisali su, u gradskoj upravi Grada Preloga, Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji “Zero waste 2020.”.

Početkom 2016. godine ovu su Odluku potpisale jedinice lokalne samouprave, tada okupljene oko Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. Unutar Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. okupljeno je danas 12 jedinica lokalne samouprave (Grad Prelog te općine Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Goričan, Donji Kraljevec, Kotoriba, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen) te se Pre-kom d.o.o. svrstava u vrh gospodarenja otpadom na razini Republike Hrvatske, budući da se, po stopi odvajanja otpada, čak šest općina i gradova u kojima prikuplja otpad nalazi među 10 najboljih u Hrvatskoj.

Odluka je potpisana u sklopu konferencije za novinare održane u petak, 8. veljače 2019. godine. “Zero waste” (koncept bez otpada) je strategija oponašanja prirode koja ne poznaje smeće – sve se reciklira u kružnom toku materije i energije. Cilj “zero waste” strategije je stvoriti uvjete u kojima sve što proizvodimo i trošimo ima minimalni učinak na okoliš i čovjeka koji u njemu živi.

Zadatak je proizvodnja takvih proizvoda koji su dugovječni, a na kraju njihove uporabe mogu biti popravljeni, ponovo korišteni ili reciklirani. Također, u sklopu konferencije za novinare, direktor GKP Pre-kom d.o.o. Siniša Radiković, predstavio je preliminarne rezultate u odvajanju otpada za 2018. godinu. Sve jedinice lokalne samouprave napreduju, a posebno je vidljiv skok novih članica grupacije Pre-kom.

Najbolji postotak unutar grupacije ima Općina Belica 65,68% odvojeno sakupljenog otpada, a iza Belice, Grad Prelog, sa 60,78%. Cilj je postići 70% odvojeno sakupljenog otpada te je direktor Radiković istakao da se nada da će to uspjeti postići do 2020. godine.

Radiković je naglasio i da se ponose svojim komunalnim radnicima koji po suncu, kiši ili snijegu sakupljaju sve vrste otpada. Rezultate Pre-koma je pohvalio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, a sve je pozdravio i Marko Košak, voditelj programa Gospodarenja otpadom Zelene akcije, koordinator Zero waste Hrvatska.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije