Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Ansambl Lado oduševio prepunu crkvu u Prelogu
Studio VIPRO

božićni koncert

FOTO Ansambl Lado oduševio prepunu crkvu u Prelogu

Koncert je održan u prepunoj Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, a na repertoaru su se našle hrvatske božićne pjesme

Doživljaj istinskog, hrvatskog Božića, donijeli su u Prelog, u utorak, 18. prosinca raspjevani članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. 

Lado je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Lado kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Ansambl Lado oduševio prepunu crkvu u Prelogu Fotogalerija

Koncert je održan u prepunoj Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, a na repertoaru su se našle hrvatske božićne pjesme. Hrvatski pavlini objavili su prvu veću zbirku božićnih pjesama pod nazivom "Cythara octochorda" 1731. godine. U toj pjesmarici nalazi se i pjesma: 'Narodi nam se kralj nebeski'. Još je starija pjesma 'U se vrime godišća' koja je nastala na hrvatskom Jadranu. Ostale poznate božićne pjesme su: 'Svim na zemlji', 'Radujte se narodi', 'Oj, pastiri', 'Veselje ti navješćujem' i mnoge druge. Sve su te pjesme nadahnute Evanđeljem pa su prepjevano Evanđelje.

Izriču duboke i lijepe osjećaje koje je narod doživljavao u božićno vrijeme slaveći utjelovljenje Božjeg Sina u osobi Isusa Krista. Većina autora nije poznata. Zna se da pjesma 'Spavaj, spavaj, djetiću' potječe iz Grohota na Šolti, pjesma 'Marija se majka trudi' potječe iz Međimurja, a 'Hajde, braćo, da idemo' bunjevačka je božićna narodna pjesma.

Ansamblom Lado, na koncertu u Prelogu, ravnao je njihov glazbeni voditelj i dirigent Bojan Pogrmilović. Ovaj je koncert dio ovogodišnje Božićne turneje Ansambla Lado, koja uz Prelog uključuje i koncerte u Zagrebu, Novskoj i Varaždinu.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!