Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO U Prelogu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Studio Vipro

PRELOG ZA VUKOVAR

FOTO U Prelogu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Upaljene su svijeće ispred Spomenika Domovinskom ratu u Prelogu te su svjetlom okružili rotor kod Osnovne škole Prelog

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je, u petak 16. studenog, u Prelogu. Predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog upalili su svijeće ispred Spomenika Domovinskom ratu u Prelogu te svjetlom okružili rotor kod Osnovne škole Prelog.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Prelogu Fotogalerija

Minutom šutnje odana je počast svim braniteljima Vukovara, a prigodno je slovo izrekao hrvatski branitelj Marijan Mandlin. Sveta misa služena je u župnoj crkvi sv. Jakoba u jutarnjim satima.

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Prije dvadeset i sedam godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!