Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
PRELOG Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju - Vukovaru
Studio Vipro

sjećanje na žrtve vukovara

PRELOG Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju - Vukovaru

I u Prelogu će svijetliti Vukovar

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Prije dvadeset i sedam godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studeni, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 16. studenog 2018. godine (petak) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine. Sveta misa za sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata služit će se u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 7,00 sati.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!