STRATEŠKI PROJEKT

Geotermalna energana u Draškovcu među strateškim projektima Vlade RH

Geotermalna energana u Draškovcu će, naime, izvlačiti termalnu vodu s dubine od oko 1800 do 2300 metara, ali i sve plinove koji su u cijelosti otopljeni u njoj

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, sudjelovao je, u četvrtak, 20. rujna 2018. godine, na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Na sjednici koju su vodili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat uz nazočnost brojnih državnih tajnika i pomoćnika ministara, odlučeno je između ostalog da se Vladi Republike Hrvatske predloži 5 strateških projekata.

Osim projekata komunalne infrastrukture u Sinju, Karlovcu, Krapini i Dubrovniku, predložen je projekt Hibridne geotermalne energane AAT-Geothermae Draškovec. Kako je objašnjeno na sjednici, riječ je o projektu visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu.

Geotermalna energana u Draškovcu će, naime, izvlačiti termalnu vodu s dubine od oko 1800 do 2300 metara, ali i sve plinove koji su u cijelosti otopljeni u njoj, a radi se uglavnom o metanu, te će koristiti kao energent i toplinu vode i energiju spomenutih geotermalnih plinova za proizvodnju energije dok se sav ugljikov dioksid koji će nastati u procesu proizvodnje ili je djelomično otopljen u geotermalnoj vodi neće, kako je to uobičajeno, ispuštati u atmosferu nego putem utisnih bušotina, potpuno otopljen u ohlađenoj geotermalnoj vodi, utiskivati natrag u isto geotermalno ležište.

Na taj se način neće onečišćavati okoliš, a geotermalna elektrana pomoći će u dugoročnom regeneriranju i obnovljivosti termalnog izvora kojim se koristi za proizvodnju energije. O inovativnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica da je Europska komisija iz programa NER 300, koji je namijenjen isključivo za financiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije, a kojeg, zanimljivo, pune sami onečišćivači okoliša, odlučila financirati samo 19 projekata iz cijele Europe, a projekt geotermalne energane u Draškovcu jedini je odobreni projekt iz istočne i srednje Europe.

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuo je da se ovim Projektom direktno potiče razvoj gospodarstva Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama. U ime Međimurske županije, župan Matija Posavec podržao je Projekt kao važan doprinos u poticanju gospodarstva i turizma cijelog Međimurja, doprinos u ostvarenju energetskih ciljeva Republike Hrvatske. Nakon rasprave, Povjerenstvo je prihvatilo sve argumente te Vladi Republike Hrvatske uputilo prijedlog za proglašenje spomenutog Projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije