Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
Župa Draškovec: Rokovo u Međimurju od 13. do 16. kolovoza
Marko Jurinec/Pixsell

ROKOVO

Župa Draškovec: Rokovo u Međimurju od 13. do 16. kolovoza

Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja

Od 13. do 16. kolovoza, održat će se u Draškovcu manifestacija 'Rokovo u Međimurju'. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine.

Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja. Svakoga će se dana služiti sveta misa od 19,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Josip Drvoderić, župnik u Goričanu. U ponedjeljak, 13. kolovoza, predstavit će se knjiga prof.emer. Stjepana Hranjeca „Međimurska narodna, katolička običajna baština“, a u utorak 14. kolovoza, predavanje pod nazivom „Što je svetom Roku značio pas“ održat će prof.dr.sc. Damir Žubčić. Na sam blagdan sv. Roka moći će se razgledati izložba „Čovjekov najvjerniji prijatelj – pas“. Na Rokovo, u četvrtak 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati, a predvodit će je pater Lujo Jeđut.

U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika biciklista i bicikala, blagoslov životinja i blagoslov kruha, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira, mjerenje tlaka i šećera u krvi. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati.  

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!