Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
PRESVETO SRCE ISUSOVO Bogat program i proštenje u Otoku

PRESVETO SRCE ISUSOVO Bogat program i proštenje u Otoku

Od 8. do 10. lipnja 2018. godine svoje će mjesno proštenje proslaviti mještani Otoka. Proštenje će započeti u petak, 8. lipnja na blagdan Presvetog Srca Isusova, a centralni događaj proštenja biti će sveta misa u nedjelju, 10. lipnja, u kapeli Presvetog Srca Isusova u Otoku.

U petak će se od 20 sati u Domu kulture u Otoku održati i kulturni program u kojem će sudjelovati Tamburaška sekcija Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Priločke amaterske scene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Kao posjed vlastelina Mutimira, Otok se spominje već 1222. godine.

Ovo pitomo mjesto uz rijeku Dravu obilovalo je nekad sitnom sakralnom arhitekturom među kojom su se isticali pilovi i poklonci, primjerice skulptura Svete obitelji s kamenog javnog raspela. Kapela Presvetog Srca Isusova podignuta je 1926. godine.

Svojim arhitektonskim oblikom i veličinom kapela podsjeća na kapelu Presvetog Trojstva u Prelogu s karakteristikama kasnobaroknog razdoblja.  

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!