DOGAĐANJA U PRELOGU Otvorenje izložbe, proslava 130 godina DVD-a Cirkovljan…

Donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 13. do 20. lipnja 2018. godine.

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

16. i 17.6.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

S ljubavlju, Simon (Love, Simon)
Romantična komedija; Uloge: Nick Robinson, Jennifer Garner, Katherine Langford
Svi zaslužuju veliku ljubavnu priču. Ali za sedamnaestogodišnjeg Simona to je komplicirano: nitko ne zna da voli dečke i ne zna tko je anonimni kolega u kojeg se zaljubio online. Rješavanje oba pitanja čini se smiješno, no istovremeno zastrašujuće mijenja život. Glumačka postava ovog filma uvjerit će vas da je pred vama najsimpatičniji par kojeg ćete ikada upoznati. Zabavna i osjećajna komedija o prihvaćanju sebe i zaljubljivanju, temeljena na svjetskom bestseleru Becky Albertalli, Simon vs. the Homo Sapiens Agenda.

16. i 17.6.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

Oceanovih 8 (Ocean’8)
Akcija, kriminalistički, komedija; Uloge: Sandra Bullock, Rihanna, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Katie Holmes, Adriana Lima
Za svaki poslić, postoji profić. Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Awkwafina, Helena Bonham Carter, Sarah Paulson i Rihanna glavni su likovi novog nastavka franšize Oceanovih 11, ovog puta u ženskom izdanju. Sandra Bullock glumi Debbie Ocean, otuđenu sestru Clooneyevog lika Dannyja Oceana iz kultnog filma Oceanovih 11, koja će pokušati provesti gotovo nemoguću pljačku u New Yorku, na zvjezdanom godišnjem balu Met Gala. Njezin prvi zadatak je okupiti savršenu ekipu profesionalnih lopova: Lou, Rose, Daphne Kluger, Nine Ball, Tammy, Amita i Constance. Plan već ima, samo ga treba provesti.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

13.6.2018., SRIJEDA U 19 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE “RIMSKIM PUTEVIMA KROZ DONJE MEĐIMURJE”

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, upriličit će se, u srijedu 13. lipnja, otvorenje izložbe “Rimskim putevima kroz Donje Međimurje”. Rimsko osvajanje i boravak Rimljana u provinciji Panoniji u koju je bilo uključeno i Međimurje ostavilo je značajne tragove materijalne i duhovne kulture. Stoga, će se na izložbi predstaviti arheološki predmeti pronađeni na lokalitetima u Donjem Međimurju te trajno pohranjeni u Muzeju Međimurja Čakovec. Rimski novčići, posuđe, sjekire, građevni materijal, brončani kipić vode nas u daleku prošlost Rimskog Carstva. Izložba će biti otvorena do 6. srpnja.

DOGAĐANJA

16.6.2018., SUBOTA, PROSLAVA 130. GODINA DVD CIRKOVLJAN

U subotu 16. lipnja, stotinu i trideset godina postojanja i djelovanja obilježit će Dobrovoljno vatrogasno društvo Cirkovljan. Dobrovoljno vatrogasno društvo Cirkovljan osnovano je 1888. godine te je među najstarijim društvima u Međimurskoj županiji. Govorit će se o stotinu i trideset godina dugoj tradiciji vatrogastva u Cirkovljanu, dodijelit će se odlikovanja i priznanja, a nakon svečanog dijela slijedi druženje uz tradicionalno veselu vatrogasnu zabavu.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

18. DO 21.6.2018., LEGENDRA – OD DRAVE DO RIJEKE EO

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga organizira drugi po redu festival mitova i legendi dravskoga kraja – LegenDru. Festival je posvećen zaboravljenim mitovima i legendama, koje se ove godine ne odnose samo na Dravu, jer legende osim iz Međimurja i Podravine dolaze čak iz Španjolske.

Kako sestrinska knjižnica preloškoj dolazi iz grada Castropol, tako će posjetitelji imati prilike upoznati i legendu s rijeke Eo. Ovo je prva aktivnost koji dvije knjižnice odrađuju zajedno u okviru NAPLE SisterLibraries Programe.

Ove godine u bogatom programu za sve uzraste, nastupaju profesionalne pripovjedačice bajki koje će svojim kostimima i scenskim nastupom posjetiteljima dočarati čarobne svjetove i bića koja obitavaju u legendama.

Kreativne likovne radionice odvest će vas u prošlost te ćete na njima moći naučiti nešto više o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja izrađujući talismane za sreću i upoznajući etno predmete.

Dodatnu čaroliju moći ćete doživjeti na čajanci s glazbenom vilom, a usput možete razgledati izložbu fotografija mističnih motiva s rijeke Drave koja će biti postavljenana otvorenom.

Sve aktivnosti odvijat će se na terasi knjižnice i na tajnoj lokaciji koju će gosti saznati kada dođu na festival. Sa sobom možete povesti svog jednoroga, crnu mačku, zelenu žabu ili pak gavrana.

Zmajevi moraju imati brnjicu i obavezno ih morate držati na uzici – ne smiju u knjižnicu, već smo se jednom opekli… Kostim nije obavezan ali je poželjan. Za vrijeme trajanja festivalskih aktivnosti KIČ Prelog radit će za posudbe od 9:30 – 13:30.

Festival legendi slavi mitsku umjetnost i magiju samog života te predstavlja igralište za maštu – za djecu i odrasle – i bijeg od svakodnevnog svijeta i briga.

Otisnite se na putovanje u čudesan svijet prošlosti i mitova. Istražite fantastičnepriče, krajolike i ljude koji stanuju oko nas. Stanovnici će ovoga puta biti čarobnjaci i glazbenici, umjetnici i pripovjedači, strašne copernice, dražesne vile i bajkovita bića. Dođite na LegenDraFestival i zakoračite u mjesto čuda jer je magija svuda oko nas.

PROGRAM – LegenDra festival mitova i legendi dravskog kraja

18.06.2018. – 21.06.2018.

Mistična rijeka – izložba fotografija

fotografije: Silvio Benč
tekstovi: Janja Kovač (Muzej Međimurja Čakovec)
koncept izložbe: Maja Lesinger (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga)

Ponedjeljak 18.06.2018.

12:00 – 12:30 The Searila Legend – pričaonica španjolske legende: Manuela Busto Fidalgo (Biblioteca Castropol Menéndez Pelayo)
12:30 – 13:00 Čajanka s vilom – glazbeni solo nastup Lea Šprajc
13:00 – 14:00 ¿Hablas español? jezična radionica španjolskog jezika: (Društvo Naša djeca Prelog)

Utorak 19.06.2018.

12:00 – 13:00 Drava šapće Podravini – pričaonica podravskih legendi: Ivanka Ferenčić – Martinčić (Narodna knjižnica Virje)
13:00 – 14:00 Amuleti i talismani – likovna radionica: Lea Krušelj (Društvo Naša djeca Prelog)

Srijeda 20.06.2018.

12:00 – 13:00 Čarobne bajke – bajkaonica: Jasna Held (profesionalna pripovjedačica bajki)
13:00 – 14:00 Etno – likovna radionica: Iva Kožnjak (Muzej Croata Insulanus Grada Preloga)

Četvrtak 21.06.2018.

12:00 -12:30 Pesjanek te gledi! – pričaonica priločke legende: Maja Lesinger (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga)
13:00 – 15:00 Boje magije – čarobni napitci, magične riječi i fantastični svijet iluzije: Leonardo Krakić (iluzionist)

Djeca vrtićke dobi mogu sudjelovati na pričaonicama i nastupu iluzionista isključivo uz prisustvo roditelja/skrbnika. Radionice su prigodne za osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob te za odrasle.

Prijave su za sva događanja OBAVEZNE, stoga požurite i javite se na ONLINE PRIJAVNICU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije