Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Rimskim putovima kroz donje Međimurje

FOTO Rimskim putovima kroz donje Međimurje

U srijedu (13. lipnja) upriličeno je otvorenje izložbe 'Rimskim putevima kroz donje Međimurje' u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Međimurje je od davnina pružalo idealne uvjete za život, zbog prirodnog bogatstva, komunikacije i povezanosti s drugim regijama, te izvrsnog položaja prostora. Pretpostavlja se da je Međimurjem prolazio dio važne prapovijesne komunikacije, tzv. Jantarski put.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom rimske vlasti ta komunikacija postaje jedan od glavnih cestovnih pravaca Rimskog Carstva. Rimsko osvajanje i boravak Rimljana u provinciji Panoniji u koju je bilo uključeno i Međimurje ostavilo je značajne tragove materijalne i duhovne kulture.

Na izložbi su predstavljeni predmeti s pojedinačnih nalazišta te slučajni nalazi koji se čuvaju u Muzeju Međimurja Čakovec, a odnose se na donje Međimurje. Rimski novčići, posuđe, sjekire, građevni materijal, brončani kipić vode nas u daleku prošlost Rimskog Carstva.

Izložena građa pronađena je u okolici Svete Marije, Donjeg Vidovca, Preloga, Oporovca, Goričana, Domašinca, Orehovice i Vularije. O izložbi je govorila autorica izložbe Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Croata insulanus, a izložbu je otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga. Glazbeni program na cimbulama izveo je Neven Kolarić. Izložba je otvorena do 6. srpnja.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!