U Knjižnici i čitaonici obilježili Međunarodni dan pismenosti

>> U Knjižnici i čitaonici obilježili Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti (International LiteracyDay) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja. Pismenost je temelj sveg znanja. Na Međunarodni Dan pismenosti (International LiteracyDay – ILD), 8. rujna, širom svijeta promovira se pismenost i obrazovanje u cilju dostupnosti svima.

Za Međunarodni Dan pismenosti 2014., Međunarodno čitateljsko društvo i NASA udružili su se u projektu “Uspon u pismenost”. Projekt je zamišljen kao skup različitih, kreativnih i multidisciplinarnih aktivnosti tematski vezanih uz Svemir kako bi bile interesantne svakom, neovisno o dobi i obrazovanju.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga započela je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti u petak, 5. rujna 2014. ranojutarnjim čitanjem svemirskih priča u Dječjem vrtiću Fijolica, skupinama: Medeki, Limači I Bubamare. Djeca iz spomenutih skupina pomagala su knjižničarki u čitanju zabavnih i vrlo popularnih slikopriča te su na poklon dobila prigodne bookmarkere.

Za osnovnoškolce je organizirana zanimljiva i napeta potraga za svemirskim blagom koja je uključivala zadatke poredane po logičkom principu pomoću kojih sudionici stječu razne kreativne i praktične vještine (izrada origamija, snalaženje u knjižnici), produbljuju svoje znanje o svemiru (traženje podataka u knjigama) te razvijaju toleranciju i uče raditi u timu. Naravno, najveći naglasak u cijeloj potrazi je učenje kroz zabavu i igru što čini ovaj tip aktivnosti vrlo popularnim i posjećenim u Knjižnici.

Odrasli korisnici su imali priliku pokazati svoju pismenost, načitanost i znanje u tradicionalnom Trivija mikser kvizu. Sedmi po redu kviz nudio je pitanja iz različitih polja znanosti i popularne trivije. Pobjednici su ovoga puta bili natjecatelji pod imenom “Zvezdice” (kajkavsko narječje). Na sam Međunarodni dan pismenosti, ujedno i prvi dan nove školske godine, u ponedjeljak, 8. rujna, u Knjižnici je održana mala akcija s pitalicama iz svemira koja je bila ponuđena svim zatečenim korisnicima u prostorima Knjižnice.

Koliko je planeta u Sunčevu sustavu? Koji planeti se nalaze između Sunca i Zemlje? Kako se zove planet s prstenom? Kako se zove manje nebesko tijelo koje kruži oko većeg nebeskog tijela? Nabrojite planete Sunčevog sustava… Dakle, ako ste točno odgovorili barem na jedno od ovih pitanja, onda ste bili jednako uspješni kao desetak članova koji su točnim odgovorima osvojili pravo posudbe dodatne knjige!

Unatoč prvobitnom strahu i sramu, neki su se ipak odlučili sudjelovati u ovoj simpatičnoj aktivnosti. U Knjižnici je postavljena prigodna izložba pedagoške literature za roditelje i obrazovne stručnjake s naglaskom na kreativnosti i pomoći u radu s djecom te je predstavljena nova zbirka edukativnih slikovnica za predškolce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije