FOTO: Za Lovreče u Cirkovljanu poteklo vrelo Ane Katarine Zrinski

>> FOTO: Za Lovreče u Cirkovljanu poteklo vrelo Ane Katarine Zrinski

Na blagdan sv. Lovre, zaštitnika mjesta Cirkovljan, u samom mjestu bila su organizirana prikladna događanja. Ranu Svetu misu u 8,00 sati predvodio je vlč. Antun Štefan, ravnatelj papinskih misijskih djela, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako svaki čovjek ima svoj poziv i službu koju je pozvan vršiti časno, dostojno, odgovorno i s ljubavlju, zatim je naglasio kako je najveća žrtva Bogu kad mu predamo vlastiti život iz ljubavi i bez zadrške kako je to učinio mučenik Lovro.

Prije početka poldanje mise vlč. Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikole u Varaždinu blagoslovio je pokrajnje oltare svete Barabare i svetih Fabijana i Sebastijana.

Oltar ili žrtvenik zauzima središnje mjesto u svakoj crkvi jer predstavlja samog Krista i mjesto gdje se prinosi žrtva i molitva. Žrtvenik-oltar je znak Božanske prisutnosti među nama. Žrtvenik je posvećeno mjesto gdje upućujemo Bogu svoje molitve i predajemo sami sebe i svoje živote kako bismo bili žrtva Bogu ugodna i mila

Na poldanjoj misi vlč. Najman je ukratko predstavio biografiju sv. Lovre koji je bio rodom iz Španjolske, a papa Siksto II pozvao ga je sebi u Rim kao bliskog suradnika i zaredio ga za đakona. Car Valerijan je 258. g. izdao naredbu da se moraju uhititi svi biskupi, prezbiteri i đakoni i smaknuti ako se ne odreknu svoje vjere, a njihova imovina pripast’će carskoj blagajni.

Za vrijeme tog progona stradao je papa Siksto II s četvoricom đakona, a kasnije i Lovro s ostalom trojicom đakona. Vlč. Najman je naglasio da se i danas događaju slični progoni kršćana i da su se oni uvijek događali jer se željelo ljudima zanijekati temeljno pravo, a to je ispovijedanje vlastiti vjere.

Poslije završetka sv. mise puštena je u rad fontana nazvana vrelo Ane Katarine Zrinski čiju su izgradnju najvećim dijelom financirali domaći sinovi prof. dr. Matija Berljak i Antun Mikec. Prigodnu riječ okupljenima su uputili Robert Verli, predsjednik Mjesnog odbora Cirkovljan, dogradonačelnik grada Preloga Zdravko Kvakan i domaći župnik preč. Antun Hoblaj, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije