FOTO Najbolja u Hrvatskoj – Knjižnica je ponos Preloga!

Danas (petak) je na svečani način Knjižnica i čitaonica Grada Preloga primila državno prestižno priznaje Knjižnica godine. Ovu prestižnu nagradu dodijelilo joj je Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Nagradu je ravnateljici ustanove Maji Lesinger, uručila Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, a obrazložila ju je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Romana Horvat.

Istaknula je kako je za nagradu istaknuto šest knjižnica i da se je povjerenstvo temeljem kriterija i javnim glasovanjem odlučilo za prelošku Knjižnicu i čitaonicu. Dodijeljena i nagrada za najbolji promotivni film knjižnici, knjižničnim uslugama ili bilo kojoj vrsti promocije knjižnica.

U konkurenciji 17 filmova, nagrada je pripala Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin – Školska televizija s najvećim brojem glasova na Faceebook stranici Hrvatskog knjižničarskog društva. Bilo je to na središnjoj svečanosti koja je održana upravo u preloškoj ustanovi, odnosno Muzeju Croatia insulas Grada Preloga, a povodom dana obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica. Ovogodišnji se Dan hrvatskih knjižnica održava pod sloganom ‘Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!’.

Na svečanosti su bili, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, koji je rekao kako je radostan što sve ovo događa u Mjesecu hrvatske knjige pa je to i prigoda da se istakne važnost knjižnica među građanima. Zahvalio se je Gradu Prelogu što prepoznaje važnost knjižnice.

– Puno mi je srce što današnju radost Preložana mogu s njima podijeliti – poručio je Poljičak. Predstavnica Međimurske županije dr. sc. Sonja Tošić-Grlač je u čestitki međimurskog župana Matije Posavca i svojoj osobno izrazila radost što je što je Hrvatsko knjižničarsko društvo prepoznalo prelošku ustanovu kao relativnu malu, ali radišnu i primjernu sredinu. – Budite ponosni na svoj rad! – poručila im je.

Radost događaja nije krio gradonačelnik Grada Ljubomir Kolarek iz čijeg govora valja izdvojiti: – Jedna izreka kaže: ‘Više vrijednih ideja nalazi se u najmanjoj knjižnici na svijetu nego u cijeloj povijesti televizije’. Stoga pozivam sve naše građane, male i velike da navrate u našu knjižnicu. Siguran sam da nećete zažaliti. Zahvaljujem se na kraju našim knjižničarkama, Maji i Dominiki (op. a Maja Lesinger i Dominika Lukačić Murković) i našem volonteru Hrvoju, na trudu i radu koji su uložili u ovu nagradu.

Nagradu na koju sam ja kao gradonačelnik, a vjerujem i cijeli Prelog izuzetno ponosan. Imamo naziv Grad prijatelj djece, krenuli smo u kandidaturu za naziv Prelog grad sporta, a dičimo se sada i Knjižnicom godine. Hvala vam na tome! – poručio je Kolarek.

U riječima zahvale Maji su, od radosti i uzbuđenja, zastajale riječi u grlu. Nije zaboravila svoje sugrađane i 860 članova, osnivača Grad Prelogu, kazavši kako je to nagrada sviju njih. – Mi smo jedna velika obitelji, međusobno smo si najbolji! – poručila je radosno.

Kako je rekao Željko Sokač, moderator i voditelj svečanosti, Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama kojim su postavljeni pravni temelji za sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica, nositeljica razvoja pismenosti i obrazovanja i čuvarica hrvatske kulturne i znanstvene baštine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Taj dan je prigoda da knjižnice javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Tim se sloganom osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost želi potaknuti ne samo na promišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i osuvremenjivanje hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

U glazbenom dijelu svečanosti imali smo prilike čuti mlade glazbenike Leu Šprajc na gitari i Nevena Kolarića na cimbalima. Svečanost su uveličali svi međimurski ravnatelji narodnih i školskih knjižnica kao i neki ravnatelji školskih ustanova naše županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije